Mütareke dönemi reklamcılık ve ilânât örneği: Alemdar Gazetesi (15 Aralık 1918-31 Aralık 1919)
Advertisements and public notices in the armistice period: A case study of Alemdar Newspapers (15 December 1918-31 December 1919)
- Tez No: 979182
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Alemdar gazetesi, Basın tarihi, Reklamcılık, Ulunay, Refi Cevad, Alemdar newspaper, Press history, Advertising, Ulunay, Refi Cevad
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Alemdar Gazetesi, hem ilk dönemi 1912-1913 yılları arasında hem de Mütareke Dönemi 1918-1922 yılları arasında yazılarıyla ve muhalif kimliğiyle kendinden söz ettiren bir gazete olmuştur. Araştırmacılar, öncelikli olarak Mütareke Dönemi Alemdar Gazetesi'nin basın-siyaset ilişkileri ve Refi Cevat Ulunay'ın siyâsî yazıları üzerinde durmuşlardır. Gazetenin ilân ve reklamcılık politikalarına dair bir değerlendirme ise yapmamışlardır. Bu tez, Mütareke Dönemi Alemdar Gazetesi'nin ilân ve reklamcılık politikalarını değerlendirmeyi amaçlamıştır. Bu çalışma, şu sorulara cevap arar: Dönemin sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik ilişkileri, Mütareke Dönemi Alemdar Gazetesi'nin reklam ve ilanlarına nasıl yansıdı? Dönemin siyâsî yapısıyla yayımlanan ilanlar arasındaki ilişki nedir? Hangi ilân türleri yayımlanmıştır? Bu tez çalışmasının ele aldığı başlıca konular bunlardır.
Özet (Çeviri)
Alemdar Newspaper made a name for itself with its articles and oppositional stance during both its initial period (1912–1913) and the Armistice Period (1918–1922). While researchers primarily focused on the political writings of Refi Cevat Ulunay and the newspaper's role in press-politics relations during the Armistice Period, they didn't conduct an evaluation of Alemdar Newspaper's advertising and announcement policies during that time. The thesis aims to evaluate the advertising and announcement policies of Alemdar Newspaper during the Armistice Period. It explores questions such as: How did the sociocultural and socioeconomic relations affect the advertisements and announcements in the Alemdar Newspaper during the Armstrice Period? What was the relationship between the political structure of the period and the advertisements? What type of advertisements were created? These are the main issues addressed in this research.