Teknoloji kullanan bireylerin dürtüsellik belirsizliğe karşı tahammülsüzlük ve kaygı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between impulsivity, intolerance to uncertainty and anxiety deciency of individuals using technology
- Tez No: 979183
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Halk Sağlığı, Psikiyatri, Psychology, Public Health, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar kaygısı, Durumluk kaygı, Sürekli kaygı, Teknoloji kullanımı, Computer anxiety, State anxiety, Trait anxiety, Technology utilization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, teknoloji kullanan bireylerde dürtüsellik, belirsizliğe tahammülsüzlük ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek ve bu değişkenlerin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, teknoloji kullanım süresi ve kullanım amacına göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Türkiye genelinde teknoloji kullanan bireyler oluşturmakta olup, örneklemini olasılıksız örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme ile seçilen 234 katılımcı oluşturmaktadır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, UPSS Dürtüsel Davranış Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ-12) ve Beck Anksiyete Ölçeği aracılığıyla toplanmış ve SPSS 27.00 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, dürtüsellik, belirsizliğe tahammülsüzlük ve kaygı düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Belirsizliğe tahammülsüzlüğün kaygının anlamlı bir yordayıcısı olduğu belirlenmiş; dürtüsellik ile kaygı arasında genel bir ilişki saptanmamış, ancak acelecilik alt boyutunun kaygı ile pozitif ilişkili olduğu görülmüştür. Demografik değişkenler açısından bazı psikolojik değişkenlerde anlamlı farklılıklar bulunurken, özellikle teknoloji kullanım süresi ve kullanım amacının dürtüsellik, belirsizliğe tahammülsüzlük ve kaygı düzeyleri ile anlamlı biçimde ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between impulsivity, intolerance of uncertainty, and anxiety levels among individuals who use technology, and to determine whether these variables differ according to age, gender, educational level, duration of technology use, and purpose of use. The study was conducted using a quantitative research method with a correlational survey design. The population of the study consists of individuals who use technology across Turkey, and the sample comprises 234 participants selected through convenience sampling, one of the non-probability sampling methods. Data were collected using the Personal Information Form, the UPPS Impulsive Behavior Scale, the Intolerance of Uncertainty Scale (IUS-12), and the Beck Anxiety Inventory, and were analyzed using the SPSS 27.00 statistical software package. The findings indicate that there are significant relationships between impulsivity, intolerance of uncertainty, and anxiety levels. Intolerance of uncertainty was found to be a significant predictor of anxiety; while no general relationship was found between impulsivity and anxiety, the urgency subdimension was positively associated with anxiety. While significant differences were observed in some psychological variables in terms of demographic factors, it was determined that the duration and purpose of technology use were significantly associated with levels of impulsivity, intolerance of uncertainty, and anxiety.