Web 2.0 araçlarından Wordwall uygulamasının kullanımına dayalı bir öğretim programının 5. sınıf İngilizce dersinde kelime öğretimi üzerine etkisi
The effect of a teaching programme based on the use of Wordwall application, one of the Web 2.0 tools, on vocabulary teaching in 5th grade English lesson
  1. Tez No: 979185
  2. Yazar: KÜBRA LALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENEL ELALDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, İngilizce, Web 2.0, Wordwall, İngilizce kelime öğretimi, Foreign language, English, Web 2.0, Wordwall, English vocabulary teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, bir Web 2.0 aracı olan Wordwall uygulamasının kullanımına dayalı bir öğretim programının ortaokul beşinci sınıf İngilizce dersinde öğrencilerin kelime bilgilerine ve derse yönelik tutumlarına etkisini belirlemektir. Araştırmada nicel yöntem ve nitel yönetem birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde,“öntest-sontest kontrol gruplu model”olan yarı deneysel model ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 2024-2025 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, Sivas ilinin Zara ilçesinde bulunan Cumhuriyet Ortaokulu 5.sınıfta öğrenim görmekte olan toplam 34 öğrenciden oluşmaktadır. Bu öğrencilerin 16'sı deney 18'i ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Katılımcıların seçiminde kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. Deneysel süreç 4 hafta sürmüştür. Hazırlanan ders planları doğrultusunda deney grubunun derslerinde kelime öğretimi Wordwall Web 2.0 aracı kullanılmış; kontrol grubuna mevcut öğretim programıyla kelime öğretimi gerçekleşmiştir. Araştırmanın nicel boyutuna ilişkin çözümlemeler SPSS programı ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı bağımsız gruplar t-testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel bölümünde, Wordwall Web 2.0 aracı ile kelime öğretim sürecine dâhil olan deney grubundaki öğrencilerin fikirlerini ortaya çıkarmak amacıyla olgubilim deseni kullanılmıştır. Öğrenci görüşlerini almak için 5 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Wordwall Web 2.0 aracı ile hazırlanan ders planlarıyla işlenen derslerin sonrasında deney grubunda yer alan ve bu görüşmeye istekli ve gönüllü olan 8 öğrencinin uygulamaya dair görüşlerine başvurulmuştur. Görüşme formundan elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma öncesinde deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilere araştırmacı tarafından geliştirilen kelime bilgisi başarı testi ve Baş (2012) tarafından geliştirilen İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği öntest olarak uygulanmıştır. Araştırmanın nicel boyutundaki sonuçlar doğrultusunda, öntest puanlarından elde edilen veriler deney ve kontrol grupları arasında hem kelime bilgisi hem de tutum düzeyleri açısından anlamlı bir farklılığın olmadığına ulaşılmıştır. Deneysel süreç sonunda uygulanan sontest kelime başarı testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Buna karşın, İngilizce dersine yönelik tutum ölçeğinin sontest sonuçlarında deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Araştırmanın nitel boyutunda gerçekleştirilen içerik analizi sonuçlarına göre ise, öğrenciler Wordwall Web 2.0 aracının derse olan ilgilerini artırdığını, görsellerle desteklenen kelime öğretiminin öğrenmeyi kalıcı hâle getirdiğini ve bu süreçte eğlenerek öğrendikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effect of a teaching program based on the use of Wordwall, one of the Web 2.0 tools, on fifth-grade secondary school students' vocabulary knowledge and their attitudes toward the English course. Both quantitative and qualitative methods were used in the research. The quantitative part of the study was conducted using a quasi-experimental model, specifically a“pre-test-post-test control group model.”The study group consisted of a total of 34 students enrolled in the fifth grade at Cumhuriyet Secondary School in the Zara district of Sivas province during the second semester of the 2024-2025 academic year. Sixteen of these students formed the experimental group, while 18 formed the control group. Convenience sampling was used in the selection of participants. The experimental process lasted 4 weeks. In accordance with the prepared lesson plans, the Wordwall Web 2.0 tool was used for vocabulary teaching in the lessons of the experimental group; vocabulary teaching was carried out for the control group using the existing program. Analyses related to the quantitative dimension of the research were performed using the SPSS program. An independent samples t-test was used to analyze whether there was a significant difference between the experimental and control groups. In the qualitative section of the study, a phenomenological design was used to reveal the opinions of students in the experimental group who were involved in the word teaching process using the Wordwall Web 2.0 tool. A semi-structured interview form consisting of 5 questions was used to obtain student opinions. After the lessons taught using lesson plans prepared with the Wordwall Web 2.0 tool, the opinions of 8 students in the experimental group who were willing and volunteered for this interview were sought. The data obtained from the interview form were analyzed using content analysis. Prior to the research, a vocabulary knowledge achievement test developed by the researcher and an attitude scale toward English lessons developed by Baş (2012) were administered as pre-tests to the students in the experimental and control groups. Based on the quantitative results of the study, the data obtained from the pretest scores revealed no significant difference between the experimental and control groups in terms of both vocabulary knowledge and attitude levels. When the results of the posttest vocabulary achievement test administered at the end of the experimental process were examined, a significant difference in favor of the experimental group was determined. However, the post-test results of the attitude scale towards English lessons did not reveal a significant difference between the experimental and control groups. According to the results of the content analysis conducted in the qualitative dimension of the study, it was concluded that students found the Wordwall Web 2.0 tool increased their interest in the lesson, that vocabulary teaching supported by visuals made learning more permanent, and that they learned while having fun during this process.