Stability and hopf bifurcation analysis for a nonlinear predator-prey model with delay
Lineer olmayan gecikmeli bir av-avcı modeli için kararlılık ve hopf çatallanma analizi
  1. Tez No: 979245
  2. Yazar: ADALET ZEYNEP ESİRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇELİK KARAASLANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Hopf Çatallanma Analizi, av-avcı modelleri, gecikmeli diferansiyel denklemler, Predator-prey system, discrete delay, Hopf bifurcation, stability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, bir lineer olmayan Holling-Tanner tip dinamiklerinin lojistik oldugu ve ˘ ta¸sıma kapasitesinin av popülasyonuyla orantılı oldugu zaman gecikmeli bir avcı-av ˘ sistemini ele alınmaktadır. Zaman gecikmesinin modelin kararlılıgı üzerindeki ˘ etkisini inceliyor ve gecikme süresi τ 'yi çatallanma parametresi olarak seçerek, gecikme süresi τ bazı kritik degerleri a¸stı ˘ gında Hopf çatallanmasının meydana ˘ gelebilecegi gösterilmektedir. Son olarak, teorik sonuçlarımızı desteklemek için ˘ sayısal simülasyonlar gerçekle¸stiriyoruz.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we consider a nonlinear Holling-Tanner type predator–prey model with time delay where the predator dynamics is logistic with the carrying capacity proportional to prey population. We study the impact of the time delay on the stability of the model and by choosing the delay time τ as a bifurcation parameter, we show that Hopf bifurcation can occur as the delay time τ passes some critical values.Finally, we perform numerical simulations to support our theoretical results.