Gelin-kayınvalide ilişkilerinin aile dinamiklerine etkisi: İstanbul örneği
The effects of the relationship between daughter-in-law and mother- in-law on family dynamics: Istanbul case study
  1. Tez No: 979258
  2. Yazar: SEYHAN GENÇOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Aile Planlaması, Social Work, Family Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Gelin, Kayınvalide, Evlilik İlişkisi, Daughter-in-law, Mother-in-law, Marital Relationship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Gelin-Kayınvalide çatışması her zaman gündemde olan bir konudur. Akademik yazılar, kitaplar ve dergilerin yanı sıra gündelik hayatta, haberlerde hatta mahkeme tutanakları da dahil olmak üzere birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu 2021 Aile Yapısı Araştırması Raporunda,“Aile büyüklerinin aile içi ilişkilere karışmasının”boşanma nedenleri arasında gösterilmesi, aile içi ilişkilerin daha detaylı incelenmesi gerektiğine dikkat çeker niteliktedir. Bu çalışma ile amaçlanan karı-koca arasındaki ilişkileri doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilen ve boşanmaya kadar varan sonuçlarla karşımıza çıkan gelin-kayınvalide ilişkilerinin irdelenmesi ve Aile Danışmanlığı alanında literatüre katkı sunmaktır.Gelin- kayınvalide ilişkileri ve çatışma nedenlerinin anlaşılmasına yönelik bir çalışmanın yapılması; birçok alanda karşımıza çıkan bu sorunun, Aile Danışmanlığı alanında çiftlerin çözüm arayışı içinde oldukları konuların başında gelmesi nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır. Bu çalışmanın özgün değeri; İstanbul ili genelinde, her eğitim seviyesinden gelin ve kayınvalidelerle yüz yüze mülakat yapılmasıdır. Bu sayede yüzyıllardır süre gelen bu sorun İstanbul İli gibi kozmopolit ve bütün Türkiye'ye örneklem teşkil edebilecek yapıdaki bir şehrin gelin-kayınvalide ilişkilerinin çözümlenmesine yönelik bir adım olmasıdır. Günümüz şartlarında kadınların eğitim ve meslek sahibi olma konusunda eskiye nazaran daha bilinçli davranmaları ve çalışma hayatında daha aktif rol almaları ve evin sınırları dışında da bir sosyal hayatlarının olması, aile hayatında da kadına bakış açısının değişmesine neden olmuştur. Geleneksel hayat tarzında olduğu gibi kadınların toplumdaki statülerini oğulları veya eşleri üzerinden değil, kendi varlıkları ile elde ediyor olmaları, gelin-kayınvalide arasında erkek üzerinden yürütülmeye çalışılan ototrite kavgalarının ve çatışmaların azalmasındaki en önemli etkenlerdendir. Aile içi dinamiklerin ve evlilik ilişkisinin gelin-kayınvalide ilişkisinin niteliğinden etkilendiği göz önüne alındığında; gelin-kayınvalide ilişkilerinin günümüzde daha farklı bir bakış açısı kazanmış olması ve olumlu yöndeki seyrinin, evlilik ilişkilerini de olumlu şekilde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The conflict between daughter-in-law and mother-in-law is a recurring issue that remains relevant today. It appears not only in academic articles, books, and journals but also in daily life, news reports, and even court records. The inclusion of“interference of family elders in family relationships”among the causes of divorce in the Turkish Statistical Institute's 2021 Family Structure Survey Report underscores the need for a more detailed examination of intrafamilial dynamics. The primary aim of this study is to explore the nature of daughter-in-law and mother-in-law relationships, which can directly or indirectly affect the relationship between spouses and, in some cases, lead to divorce. By doing so, this study also seeks to contribute to the literature in the field of Family Counseling. Investigating the causes of conflict and dynamics within daughter-in-law and mother-in-law relationships is particularly significant, as these issues often emerge as one of the main topics for which couples seek support in family counseling settings. The originality of this research lies in its methodology: face-to-face interviews were conducted with both daughters-in-law and mothers-in-law from all educational backgrounds across Istanbul. As such, the study offers a unique opportunity to examine a centuries-old issue within the context of Istanbul—a cosmopolitan city that can serve as a microcosm for Turkey as a whole.In contemporary society, women's increased awareness about education and professional life, their active participation in the workforce, and the development of their social lives beyond the confines of the household have all contributed to a shift in how women are perceived within the family. Unlike in traditional lifestyles, women now attain social status through their own identities rather than through their sons or husbands. This transformation has been a major factor in the reduction of power struggles and conflicts between daughters-in-law and mothers-in-law that were traditionally centered around the male figure.Given that family dynamics and marital relationships are influenced by the quality of the daughter-in-law and mother-in-law relationship, it can be concluded that the recent positive shift in this relationship dynamic has had a favorable impact on marriages as well.