Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecinin Türkiye medyasında sunumu: Haber çerçeveleme kuramı bağlamında bir analiz
The presentation of the peace process between Azerbaijan and Armenia in Turkish media: An analysis within the framework of news framing theory
  1. Tez No: 979318
  2. Yazar: RUSLAN ALASGAROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİKAİL UĞUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Haber çerçeveleme, News framing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde çatışma konusu, literatürde ve medya pratiğinde barış gazeteciliği perspektifiyle ele alınarak dikkat çeken bir konuma ulaşmıştır. Bu bağlamda bu tez, 27 Eylül 2020 tarihinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında başlayan İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından, ülkeler arasındaki barış sürecine ilişkin gelişmelerin, Azerbaycan'la resmî müttefik olan Türkiye'nin medya sektöründe nasıl temsil edildiğini, hangi çerçevelerle sunulduğunu incelemektedir. Bu doğrultuda Türkiye'de yayımlanan beş gazetede —Sözcü, Sabah, Cumhuriyet, Milliyet ve Hürriyet— ilgili haberlere içerik analizi uygulanmış, haberler çerçeveleme kuramı kapsamında değerlendirilmiştir. Bu çalışma, barış sürecinin medyadaki sunumuna odaklanarak önceki savaş merkezli çalışmalardan ayrılmaktadır. Barış sürecinin farklı çıkarlar doğrultusunda çerçevelenerek haberleştirilmesi, bu çalışmayı literatürdeki savaş odaklı araştırmalardan ayıran özgün bir katkı sunmaktadır. Araştırma bulgularına göre, Türkiye medyası barış sürecine ilişkin gelişmeleri büyük ölçüde“sorumluluk çerçevesi”içinde sunmakta; haberlerde bölgesel ve ulusal aktörlerin tutumlarına geniş yer verilmekte; Azerbaycan ve Türkiye'nin çıkarlarını yansıtan resmî söylemler öne çıkarılmaktadır. Buna karşılık, barış sürecinin taraflarından biri olan Ermenistan'ın yaklaşımlarına sınırlı düzeyde yer verildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, incelenen gazetelerde haber çerçevelerinin büyük ölçüde resmî haber ajansları kaynaklı olduğu ve bu durumun çerçevelemede homojenleşmeye yol açtığı saptanmıştır. Bu bağlamda tez çalışması, Azerbaycan-Ermenistan barış sürecinin medya temsiline ilişkin literatüre katkı sunmasının yanı sıra, gelecekte Türkiye medyasına yönelik yapılacak haber çerçeveleme ve çerçevelerin homojenleşme eğilimlerine odaklanan araştırmalara da zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The issue of conflict has recently gained significant attention in both academic literature and media practice, particularly through the lens of peace journalism. In this context, this thesis examines how developments concerning diplomatic reconciliation between Azerbaijan and Armenia, following the Second Karabakh War that began on September 27, 2020, have been represented and framed in the media of Turkey, a country that is an official ally of Azerbaijan. To this end, a content analysis was conducted on relevant news articles published in five Turkish newspapers — Sözcü, Sabah, Cumhuriyet, Milliyet, and Hürriyet— and the findings were evaluated within the framework of framing theory. According to the research findings, the Turkish media largely presents developments in the peace process within a“responsibility frame”; the news extensively features the stances of regional and national actors and highlights official discourses reflecting the interests of Azerbaijan and Turkey. In contrast, the approaches of Armenia, one of the key parties in the peace process, are given limited coverage. Furthermore, it was determined that the news frames in the examined newspapers are largely based on official news agency sources, which has led to a homogenization in framing. In this regard, this thesis not only contributes to the literature on the media representation of the Azerbaijan-Armenia peace process but also lays the groundwork for future studies focusing on news framing and the tendencies toward homogenization in Turkish media.