Sosyal mesafe kurgu seviyesi ve bilişsel kapalılık ihtiyacının ahlaki temel ihlallerinde kullanılan ahlaki kayıtsızlık mekanizmaları üzerine etkisi
The effects of social distance, construal level, and need for cognitive closure on the use of moral disengagement mechanisms in moral foundation violations
  1. Tez No: 979343
  2. Yazar: MERYEM KARACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM CESUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki kayıtsızlık, ahlaki temeller, sosyal mesafe kurgu seviyesi, bilişsel kapalılık ihtiyacı, moral disengagement, moral foundations, social distance construal level, need for cognitive closure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin ahlaki temellerin ihlallerine verdikleri tepkilerde sosyal mesafe ve bilişsel kapalılık ihtiyacının rolünü incelemektir. Ahlaki Temeller Kuramı (Haidt, 2007) çerçevesinde, bireyselleştirici ve bağlayıcı temellerin ihlaline yönelik meşrulaştırma düzeyleri deneysel bir desen kullanılarak incelenmiştir. Bu çerçevede yakın koşuldaki kişilere kıyasla uzak koşuldaki kişilerde, bağlayıcı temellerin meşrulaştırılma düzeyinin daha düşük olacağı, yakın koşuldaki kişilere kıyasla uzak koşuldaki kişilerde bireyselleştirici temellerin meşrulaştırılma düzeyinin daha düşük olacağı, yakın koşuldaki kişilerde bağlayıcı temellerin bireyselleştirici temellere göre daha fazla meşrulaştırılacağı ve uzak kooşuldaki kişilerde bağlayıcı ve bireyselleştirici temeller arasında bir fark olmayacağı varsayılmıştır. Ayrıca sosyal mesafenin hem bireyselleştirici hem de bağlayıcı temeller üzerindeki etkisinde bilişsel kapalılık ihityacının biçimlendirci rolü olacağı düşünülmüştür. Araştırmanın örneklemini çoğunluğu üniversite öğrencileri oluşturmaktadır (N= 223). Katılımcılara sosyal olarak yakın ve uzak kişiler tarafından gerçekleştirilen farklı ahlaki ihlal senaryolar sunulmuş ve ahlaki meşrulaştırma düzeyleri ölçülmüştür. Hipotezlerin test edilmesi için, SPSS programında t-test, ANCOVA ve Hayess Process Macro eklentisi kullanılarak moderatör regresyon analizi yürütülmüştür. Yapılan analizler sonucunda birinci hipotez doğrulanmış diğer hipotezler doğrulanamamıştır. Bulgular, alanyazındaki çalışmalar ve çeşitli kuramlar çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the role of social distance and need for cognitive closure in individuals' responses to violations of moral foundations. Within the framework of Moral Foundations Theory (Haidt, 2007), the study investigated the level of moral justification for violations of individualizing and binding foundations using an experimental design. It was hypothesized that socially distant targets would receive lower levels of moral justification than socially close targets, both for binding and individualizing foundations. In the close condition, binding foundations were expected to be justified more than individualizing foundations. In contrast, in the distant condition, no difference was expected between the justification of binding and individualizing foundations. In addition, it was proposed that the need for cognitive closure would moderate the effect of social distance on both individualizing and binding foundations. The sample consisted of university students (N = 223), the majority of whom resided in Istanbul and Nevşehir. Participants were presented with moral violation scenarios committed either by socially close or distant individuals, and their levels of moral justification were assessed. To test the hypotheses, t-tests, ANCOVA, and moderated regression analyses using Hayes' PROCESS Macro were conducted in SPSS. The first hypothesis was supported, whereas the remaining hypotheses were not confirmed. Findings are discussed in relation to the existing literature and relevant theoretical frameworks.