Acil serviste acil hemodiyalize alınan hastaların klinik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical characteristics of patients undergoing emergency hemodialysis in the emergency department
- Tez No: 979353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA İNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Acil hemodiyaliz, akut böbrek hasarı, kronik böbrek hastalığı, renal replasman tedavisi, mortalite, Emergency hemodialysis, acute kidney injury, chronic kidney disease, renal replacement therapy, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Acil servis başvurularında hemodiyaliz gereksinimi olan hastalar sıklıkla yaşamı tehdit eden metabolik bozukluklarla karşılaşmaktadır. Hiperkalemi, asidoz, volüm yüklenmesi ve üremik komplikasyonlar gibi acil hemodiyaliz endikasyonları hızlı müdahale gerektirir. Bu çalışmada, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde altı aylık dönemde acil hemodiyaliz endikasyonu ile tedavi edilen hastaların klinik ve laboratuvar bulguları, hemodiyaliz nedenleri, uygulanan diyaliz seans sayısı, yatış yerleri (servis/yoğun bakım), hastanede kalış süreleri, taburculuk sonrası diyaliz planlamaları, mortalite oranları ve taburculuktan üç ay sonraki diyaliz durumları prospektif olarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Mayıs 2025 – Şubat 2026 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvurarak acil hemodiyalize alınan toplam 255 hasta dahil edilmiştir. Hastaların acil servise başvuru şikayetleri, yaş, cinsiyet, mevcut hastalık öyküleri, vital bulguları, fizik muayene sonuçları, laboratuvar verileri, akciğer görüntülemeleri, hemodiyaliz endikasyonları, yatış yerleri (yoğun bakım, servis), hastanede kalış süreleri, uygulanan hemodiyaliz seans sayısı, taburculuk öncesi diyaliz durumu, mortalite durumu ve taburculuktan üç ay sonraki kreatinin düzeyleri ile diyaliz gereksinimleri incelenmiştir. Veriler, SPSS v.27.0 programı kullanılarak analiz edilmiş; sürekli değişkenler için aritmetik ortalama, standart sapma, medyan, minimum ve maksimum değerler, kategorik değişkenler için ise frekans ve yüzde oranları hesaplanmıştır. Tüm istatistiksel analizlerde p<0,05 değeri anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 255 hastanın %33,7'si (n=86) kronik böbrek hastalığı (KBH) üzerine gelişen akut böbrek hasarı (ABH), %21,6'sı (n=55) yalnızca ABH nedeniyle, %44,7'si (n=114) ise düzenli hemodiyaliz (HD) tedavisi alan hastalardı. Eşlik eden hastalıklar arasında %44,3'ünde (n=113) diyabetes mellitus ve %59,2'sinde (n=151) hipertansiyon mevcuttu. Acil HD endikasyonları sırasıyla hipervolemi (%37,6), hiperkalemi (%34,5), metabolik asidoz (%44,7), üremik semptomlar (%16,1) ve diğer nedenler (kateter disfonksiyonu, hiperkalsemi, toksik ajanlar) olarak saptandı. Düzenli HD alan 114 hastanın %49'unda hipervolemi, %49,7'sinde eşlik eden hipertansiyon mevcuttu. Tüm hasta grubunda üç aylık mortalite oranı %32,3 (n=82) iken, düzenli HD hastaları hariç tutulduğunda bu oran %41,6'ya yükseldi. Üç ay sonunda sağ kalan hastaların %11,7'si (n=20) tamamen iyileşmiş, %71,1'i (n=123) rutin RRT'ye devam etmiş, %17,2'si (n=30) ise RRT gereksinimi olmadan KBH takibine alınmıştır. Düzenli RRT alanlar dışlandığında, hayatta kalan hastaların %24,7'si (n=20) tamamen iyileşmiş, %38,8'i (n=32) rutin RRT'ye başlamış, %36,5'i (n=30) ise RRT gereksinimi olmadan izlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda en sık hemodiyaliz endikasyonu metabolik asidoz olarak saptandı; bunu sırayla hipervolemi ve hiperkalemi izledi. Acil serviste HD endikasyonlarının dikkatle değerlendirilmesi, klinik karar süreçlerinin iyileştirilmesi ve multidisipliner yönetimle hasta sonuçlarının iyileştirilmesi mümkündür. Elde edilen veriler, gelecekte yapılacak daha geniş çaplı, prospektif çalışmalar için yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Patients requiring hemodialysis in the emergency department often present with life-threatening metabolic disturbances. Emergency hemodialysis indications such as hyperkalemia, acidosis, volume overload, and uremic complications require prompt intervention. This study prospectively evaluates the clinical and laboratory characteristics, indications for hemodialysis, total number of dialysis sessions, hospitalization units (ward or intensive care), length of stay, post-discharge dialysis plans, mortality rates, and dialysis status three months after discharge in patients who underwent emergency hemodialysis at Antalya Training and Research Hospital Emergency Department over a six-month period. Materials and Methods: A total of 255 patients who presented to the Emergency Department of the University of Health Sciences, Antalya Training and Research Hospital and underwent emergency hemodialysis between May 2025 and February 2026 were included in the study. Data collected included patients' presenting complaints, age, sex, known comorbidities, vital signs, physical examination findings, laboratory parameters, chest imaging results, hemodialysis indications, hospitalization status (ward or ICU), duration of hospitalization, number of dialysis sessions, dialysis status prior to discharge, mortality rates, and creatinine levels and dialysis needs three months post-discharge. Data were analyzed using SPSS version 27.0. Descriptive statistics were presented as mean, standard deviation, median, minimum, and maximum for continuous variables, and as frequency and percentage for categorical variables. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: Among the 255 patients included in the study, 33.7% (n=86) underwent dialysis due to acute kidney injury (AKI) superimposed on chronic kidney disease (CKD), 21.6% (n=55) due to isolated AKI, and 44.7% (n=114) were already on regular hemodialysis treatment. Comorbidities included diabetes mellitus in 44.3% (n=113) and hypertension in 59.2% (n=151) of patients. Emergency dialysis indications were volume overload (37.6%), hyperkalemia (34.5%), metabolic acidosis (44.7%), uremic symptoms (16.1%), and others such as catheter dysfunction, hypercalcemia, and toxic ingestions. Among the 114 patients on regular dialysis, 49% presented with volume overload, and 49.7% had accompanying hypertension. The overall three-month mortality rate was 32.3% (n=82); when patients on chronic dialysis were excluded, this rate increased to 41.6%. Among surviving patients at three months, 11.7% (n=20) achieved complete recovery, 71.1% (n=123) required ongoing renal replacement therapy (RRT), and 17.2% (n=30) were followed as CKD patients without the need for RRT. When chronic RRT patients were excluded, 24.7% (n=20) of survivors recovered completely, 38.8% (n=32) required RRT, and 36.5% (n=30) were followed without RRT as CKD cases. Conclusion: In our study, the most common indication for hemodialysis was metabolic acidosis, followed by hypervolemia and hyperkalemia, respectively. Careful assessment of hemodialysis indications in the emergency setting, optimization of clinical decision-making processes, and multidisciplinary management may contribute to improved patient outcomes. The findings of this study provide valuable data that can inform larger prospective studies in the future.