L'imaginaire urbain et les représentations de la banlieue dans les romans contemporains: Lydie Salvayre, Olivier Adam, Mahir Guven
Çağdaş romanda kent ve banliyö ı̇mgeleri: Lydie Salvayre, Olivier Adam, Mahir Guven
- Tez No: 979369
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU MEHLİKA KUNT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebi anlatım, Edebiyat sosyolojisi, Fransız edebiyatı, Fransız romanı, Mekan temsilleri, Literary expression, Literature sociology, French literature, French novel, Representations of space
- Yıl: 2025
- Dil: Fransızca
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Lydie Salvayre'nin Les Belles Âmes, Olivier Adam'ın Les Lisières ve Mahir Guven'in Grand frère eserleri aracılığıyla kent ve banliyö imgelerini temsil eden yeni bir gerçekçiliğin ortaya çıkışını incelemektir. Eserlerde kent imgesinin nasıl temsil edildiği ve çağdaş Fransız edebiyatında nasıl bir yer edindiği sorgulanmaktadır. Eserlerde yeni bir mimesisin gözlemlenip gözlemlenmediği araştırılmaktadır. Seçilen eserlerin, edebiyat tarihindeki gerçekçilik yaklaşımlarından ve akımlarından, hangi açılardan farklılık gösterdiğini anlayabilmek için realizm kavramı incelenmektedir. 19. yüzyılda“hakikat ve temsil krizi”ile birlikte bir eleştiri sürecinden geçen gerçekçi edebiyat anlayışının, bir süreliğine edebî gelenekten dışlandığı ortaya konmaktadır. Bütüncede yer alan üç romanın, her biri farklı şekillerde olmak üzere, roman türünü toplumsal gerçeklikle yeniden bağdaştırma çabasını temsil ettiği görülmektedir. Kent ve banliyö imgelerini temsil eden edebiyatın çağdaş Fransız edebiyatındaki yerinin daha iyi anlaşılması çabalanmaktadır. Bu eserlerin üretim ve alımlama süreçleri incelenerek edebî alana nasıl dahil oldukları ortaya konmaktadır. Üç romanın anlatı teknikleri analiz edilerek bu yeni gerçekçiliğin anlatı boyutunda nasıl hayata geçirildiği tartışılmaktadır. Her bir eserin gerçekçi yaklaşım açısından belirgin özellikler taşıdığı saptanmaktadır: Olivier Adam'ın Les Lisières adlı eserinde gerçekliğin benlik aracılığıyla nasıl yansıtıldığı, Mahir Guven'in Grand frère adlı eserinde banliyö gençlerinin konuştuğu sosyolekt olan Français Contemporain des Cités'in kullanımının nasıl bir dilsel hiperrealizme olanak sağladığı ve son olarak Les Belles Âmes'in anlatıcısının ironi kullanımının romanda gerçekliğe ne tür polifonik bir yaklaşım getirdiği incelenmektedir. Bu çalışmanın amaçlarından biri de eserlerin, banliyölere özgü toplumsal gerçekliği nasıl temsil ettiğini ve bu temsilin bölgeye dair medya tarafından şekillendirilen olumsuz kolektif bilinci değiştirmeye katkı sağlayıp sağlamadığını anlamaktır.
Özet (Çeviri)
This work analyzes the emergence of a new realism focusing on the representation of the suburban imaginary through three novels that illustrate three different forms of this realism. The questions addressed concern the form taken by the representation of the suburban imaginary in contemporary French literature and the place it occupies in the literary field. It is also asked whether a new form of mimesis of reality can be observed in the novels of the corpus. In order to examine how the selected works either distinguish themselves from or align with the various realist traditions in literary history, the concept of realism is first examined. The role that the peri-urban imaginary plays in the contemporary French literary landscape is then explored through an analysis of the novels' production and reception. The narrative techniques used in the three works are also investigated in order to understand how this new realism is enacted at the narrative level. Each of the novels embodies a distinctive realist feature: the refracting of reality through the fictional self in Les Lisières by Olivier Adam; the use of the sociolect spoken by suburban youth, enabling a form of linguistic hyperrealism, in Grand frère by Mahir Guven; and the narrator's use of irony, which fosters a polyphonic approach to reality, in Les Belles Âmes by Lydie Salvayre. One of the aims of this study is to assess how the novels represent the social reality of the suburbs and whether this representation contributes to deconstructing the negative collective imaginary formed around this space, particularly as a result of its media portrayal.