Çocuğa yönelik cinsel istismar olgularındaki sosyodemografik verilerin sosyal hizmet açısından değerlendirilmesi
Evaluation of sociodemographic data in child sexual abuse cases in terms of social work
  1. Tez No: 979370
  2. Yazar: BİLAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAFER DANIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel istismar, Çocuk istismarı, Çocuk istismarı-cinsel, Sexual abuse, Child abuse, Child abuse-sexual
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocuğa yönelik cinsel istismarı sosyal hizmet disiplini çerçevesinde incelemek ve özellikle ensest vakalarının ayırt edici özelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda, aile bütünlüğü, aile içi şiddet öyküsü, olayın gerçekleştiği yer ve failin mağdurla yakınlık derecesi gibi değişkenler ele alınmış olup bu faktörlerin ensest türü istismara etkileri incelenmiştir. Çalışma, 2015–2022 yılları arasında Düzce Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı ve Çocuk İzlem Merkezi'ne başvuran toplam 285 çocuğa ait adli dosya, belirlenen veri toplama kriterleri doğrultusunda geriye dönük dosya tarama yöntemi ile değerlendirilen nicel bir çalışmadır. Verilerin bir zaman diliminden toplanması sebebiyle kesitsel bir yapıya sahip olup, mevcut durumu betimleme ve değişkenler arası ilişkiyi inceleme amacı taşıdığı için ilişkisel tarama modeli kapsamında yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiş; değişkenler arası ilişkileri belirlemek amacıyla ki-kare testi ve lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, istismar mağdurlarının çoğunluğunu ergenlik çağındaki kız çocukları oluşturmakta; faillerin çoğunlukla mağduru tanıyan bireyler olduğu ve olayların çoğunun özel alanlarda gerçekleştiği görülmektedir. Ensest vakalarının, parçalanmış aile yapısı ve aile içi şiddet öyküsü gibi risk faktörleriyle anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca, ensest mağdurlarında travma sonrası stres bozukluğu tanısı, diğer istismar türlerine kıyasla daha yaygın görülmüştür. Araştırmanın sonuçları, cinsel istismarın erken fark edilmesini sağlayacak sosyal müdahale alanları ve çocuğun yüksek yararı gözetilerek koruyucu ve rehabilite edici destek hizmetlerinin etkin bir şekilde uygulanması, istismarın önlenebilmesi için oluşturulacak politikalara dair öneriler sunmak üzere değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, sosyal hizmet alanında koruyucu-önleyici çalışmaların güçlendirilmesi, risk altındaki çocukların erken tespiti ve travmaya duyarlı müdahalelerin yaygınlaştırılmasına yönelik önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine child sexual abuse within the framework of social work and to highlight the distinctive features of incest cases in particular. In this context, variables such as family integrity, history of domestic violence, location of the incident, and degree of closeness between the perpetrator and the victim were examined, and the effects of these factors on incest-type abuse were investigated. The study is a quantitative study that evaluated the forensic files of a total of 285 children who applied to the Department of Forensic Medicine of Düzce University and Child Monitoring Center between 2015 and 2022, using a retrospective file screening method in accordance with the specified data collection criteria. Due to the fact that the data was collected over a specific time period, the study has a cross-sectional structure and falls under the correlational survey model, as its purpose is to describe the current situation and examine the relationships between variables. The data obtained was analyzed using SPSS software; in addition to descriptive statistics, chi-square tests and logistic regression analysis were applied to determine the relationships between variables. According to the analysis results, the majority of abuse victims are adolescent girls; the perpetrators are mostly individuals known to the victim, and most incidents occur in private settings. Incest cases were found to be significantly associated with risk factors such as fragmented family structure and a history of domestic violence. In addition, post-traumatic stress disorder was diagnosed more frequently in victims of incest than in victims of other types of abuse. The results of the study were evaluated in order to provide recommendations for effective policies to prevent abuse, including social intervention areas that would enable sexual abuse to be detected earlier and the effective implementation of protective and rehabilitative support services with the best interests of the child in mind. The findings provide important insights into strengthening protective and preventive efforts in the field of social work, early identification of children at risk, and the widespread implementation of trauma-sensitive interventions.