Iğdır ili merkez ilçede sığırcılık işletmelerinde suni tohumlama başarısını etkileyen faktörlerin araştırılması
Investigation of factors affecting the success of artificial i investigation of factors affecting the success of artificial insemination in cattle farms in the central district of İğdir province
- Tez No: 979428
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sığır, İşletme, Suni Tohumlama, Başarı Faktörleri, Iğdır İli, Cattle, Farm, Artificial Insemination, Success Factors, Iğdır province
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Iğdır ili Merkez ilçesinde faaliyet gösteren sığırcılık işletmelerinde suni tohumlama (ST) uygulamalarının başarısını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 100 adet işletmeden yüz yüze anket yoluyla elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırmanın materyalini, Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemi ile belirlenen ve yüz yüze anket uygulanan 100 sığırcılık işletmesi oluşturmuştur. Elde edilen veriler, frekans ve yüzde dağılımları ile tablolar hâlinde değerlendirilmiş, yaş ve eğitim gruplarına göre karşılaştırmalar yapılmıştır. Yaş gruplarına göre eğitim düzeyi incelendiğinde, genç yetiştiricilerde (20–40 yaş) ortaokul ve lise mezunlarının oranı yüksek, ileri yaş grubunda (60 yaş ve üzeri) ise diplomasız okur-yazar ve ilkokul mezunlarının ağırlıkta olduğu belirlenmiştir. Kurslara katılım gençlerde farklı alanlara yayılırken, ileri yaş gruplarında“Sürü Sağlığı”eğitimi ön planda yer almıştır. ST yaptırma oranı genel olarak %63,0 olup yaş grupları arasında belirgin farklılık göstermemektedir. Gençlerde ST tercihi daha çok boğa yokluğu nedeniyle yapılırken, orta yaş ve ileri yaş gruplarında kaliteli buzağı elde etme motivasyonu ön plana çıkmıştır. ST yaptırmama nedenleri arasında tüm yaş gruplarında en yaygın gerekçe boğa bulundurulmasıdır (%69,4). Kızgınlık tespiti oranı %97,0 olup, yetiştiriciler kızgınlık tespitinde en çok tüm belirtileri birlikte değerlendirirken, daha az oranda sıçrama, çara akıntısı, böğürme-huzursuzluk veya bu belirtilerin kombinasyonlarını kullanmaktadır. Genel olarak tohumlama yöntemleri arasında doğal tohumlama %37, suni tohumlama %23 ve kombine yöntem %40 oranında tercih edilmiştir. Eğitim düzeyi yükseldikçe ST'ye ilgi artmış, kızgınlık tespitinde birden fazla belirtiyi birlikte değerlendirme eğilimi güçlenmiştir. Araştırma bulguları, bölgede ST'nin önemli oranda benimsendiğini, ancak boğa varlığı, ulaşım güçlükleri ve maliyet gibi faktörlerin kullanım oranlarını sınırladığını ortaya koymuştur. Eğitim düzeyi ve kurslara katılımın artması, ST'nin benimsenmesini ve başarısını olumlu etkilemektedir. Yaş ve eğitim için farklı motivasyon ve engeller için, yayım ve destek programlarının hedef gruplara özel planlanması, kızgınlık tespitinde çoklu belirtilerin kullanımını teşvik edecek uygulamalı eğitimlerin yaygınlaştırılması ve teknik personel desteğinin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the factors affecting the success of artificial insemination (AI) in cattle farms in the central district of Iğdır province. For the study, data from 100 farms obtained through personal interviews were analyzed. The sample of the study consisted of 100 cattle farms selected by simple random sampling method and interviewed in face-to-face interviews. The data obtained was analyzed using frequency and percentage distributions in tables, and comparisons were made by age and education groups. When examining the level of education by age group, it was found that the proportion of school and college graduates was high among young farmers (20–40 years), while the proportion of illiterate and primary school graduates was high in the older age group (60 years and older). While participation in the courses among the young people was spread across different areas, the older age groups focused on“herd health”. The overall rate of ST implementation was 63.0%, with no significant differences between age groups. In the young age groups, ST is mainly chosen because of bull shortage, while in the middle and older age groups, the motivation to obtain high quality calves is the main reason. The most common reason for not using ST in all age groups is the availability of bulls (69.4%). The recognition rate of anger was 97.0%, with farmers most frequently evaluating all symptoms together. In addition, a smaller proportion of farmers relied on single symptoms such as jumping, vaginal discharge, or bellowing-restlessness, or used partial combinations of these signs. In terms of insemination methods, 37 preferred natural insemination, 23 artificial insemination and 40%, a combination of methods. Interest in ST increased with higher levels of education, and the tendency to evaluate several symptoms together when recognizing oestrus increased. The research results show that ST is widely used in the region, but factors such as the availability of bulls, transportation difficulties, and costs limit the rate of use. A higher level of education and participation in courses have a positive influence on the acceptance and success of ST. Due to different motivations and barriers related to age and education, it is recommended to tailor training and support programs to target groups, expand practical training to encourage the use of multiple symptoms in heat detection, and improve support from technical staff.