Vergi hukuku perspektifinden çalışanlara sağlanan hisse edindirme planları
Analysis of employee stock plans from the perspective of tax law
- Tez No: 979435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİF EMRE GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hisse Edindirme Yöntemleri, Sermayeye Dayalı Teşvik, Gelir Vergisi, Ücret İstisnası, Çifte Vergilendirme, Share Ownership Incentive Plans, Equity-Based Incentives, Income Tax, Wage Exemption, Double Taxation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
Özet
Küresel rekabetin ve ekonomik zorlukların şirketleri getirdiği noktada, özellikle nitelikli personelini uzun yıllar çalışacak şekilde şirket bünyesinde tutmak isteyen şirketler için hisse edindirme planları şirketlerin rekabetçi piyasalarda varlıklarını sürdürebilmeleri açısından önem arz etmektedir. Türkiye ekonomisinin gelişiminde mülkiyetin tabana yayılmasının önemi ve hisse edindirme planlarının hem şirketler hem de çalışanlar için sağlayabileceği faydalar dikkate alındığında, çalışanlara sağlanan hisse edindirme planlarını teşvik edici vergi düzenlemelerinin önemi yadsınamaz. Farklı ülkelerde vergi teşvikleri ile desteklenen hisse edindirme planları, Türkiye'de henüz çok yeni bir tarihte vergi mevzuatındaki yerini bulmuş olmakla birlikte, bazı koşullar altında bedelsiz veya indirimli bedelle verilen hisse senetleri için ücret istisnası getiren bu hükmün kapsayıcılığı ve Türkiye'de hisse edindirme planlarının daha yaygın uygulanmasını teşvik edici niteliği tartışma konusu edilebilir niteliktedir. Bu kapsamda çalışmada, Türk vergi hukuku kapsamında hisse edindirme planları dolayısıyla çalışan tarafından elde edilen menfaatlerin niteliği, bu menfaatlerin ne şekilde vergilendirilmesinin öngörüldüğü ve uluslararası görevlendirmeler kapsamında çalışanlara sunulan hisse edindirme planlarında ortaya çıkabilecek vergi sorunları incelenmekte, uluslararası örnekler ele alınarak çalışanlara sağlanan hisse edindirme planlarının yaygınlaştırılmasını teşvik edecek vergi uygulamalarının neler olabileceği irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the context of global competition and economic challenges faced by companies, share ownership plans hold particular importance for companies seeking to retain their qualified personnel within the organization for many years, as a means of sustaining their presence in competitive markets. Considering the significance of broadening ownership in the development of the Turkish economy and the potential benefits that share ownership plans can offer to both companies and employees, the importance of tax regulations that incentivize such plans cannot be overstated. Although share ownership plans supported by tax incentives have long been established in various countries, they have only very recently been introduced into Turkish tax legislation. However, the scope of the provision granting a wage exemption under certain conditions for shares granted free of charge or at a discounted price, as well as its capacity to encourage the broader implementation of share ownership plans in Türkiye, remains open to debate. Within this framework, the present study examines the nature of the benefits derived by employees under share ownership plans from the perspective of Turkish tax law, tax implications applicable on such benefits, and the tax issues that may arise in share ownership plans offered to employees in the context of international assignments. By reviewing international examples, the study further evaluates potential tax practices that could promote the wider adoption of share ownership plans for employees.