Güney Sibirya bölgesi yazıtlarında değerler eğitimi
Values education in Southern Siberian inscription's
  1. Tez No: 979482
  2. Yazar: MERT ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Turkish Language and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Sibirya, Dağlık Altay yazıtları, Yenisey yazıtları, değer, değerler eğitimi, Southern Siberian, Mountainous Altai inscriptions, Yenisei inscriptions, value, values education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Güney Sibirya bölgesi, içerisinde Dağlık Altay ve Yenisey yazıtlarını barındıran eski Türkler ve onların anne, baba, kardeş, eş ve çocuk gibi kimselerle vatan toprağına ve hayata bakış açısıyla ilgili veriler sunması bakımından önemli bir bölgedir. Büyük bir kısmı Rusya Federasyonu sınırları içerisinde kalan bu bölgedeki eski Türk yazıtları sayıca oldukça fazladır. Öğrencilere bilişsel ve psikomotor becerilerin kazandırılmasının yanı sıra evrensel ve millî değerlerin de kazandırılmasının ne kadar gerekli ve önemli olduğu açık bir şekilde ortadadır. Bu değerlerin öğrencilere ve bireylere kazandırılma sürecinde edebî ve tarihî belge niteliği taşıyan metinlerden yararlanılması geçmişten günümüze uygulanan bir yöntemdir. Bu tez çalışmasında Güney Sibirya bölgesinde bulunan Dağlık Altay ve Yenisey yazıtları değerler eğitimi bağlamında incelenmiştir. Araştırmanın amacı söz konusu yazıtlarda Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı (2018) tarafından belirlenen on kök değerin (adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik) izlerinin bulunup bulunmadığını tespit etmek ve bu yazıtların çağdaş değerler eğitimi sürecinde bir eğitim materyali olarak kullanılıp kullanılamayacağını değerlendirmektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman analizi kullanılmış, verilerin toplanmasında ise fişleme yöntemi tercih edilmiştir. Bu doğrultuda Güney Sibirya bölgesi yazıtları taranmış ve yazıtların içerisinde geçen ifadeler on kök değer açısından sınıflandırılmıştır. Araştırma sonucunda yazıtlarda, söz konusu kök değerlerin hemen hemen tamamına dair çeşitli ifadelerin yer aldığı belirlenmiştir. Özellikle sevgi, saygı, vatanseverlik ve sorumluluk gibi değerlerin sıkça vurgulandığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, eski Türk toplumunun sahip olduğu ahlaki değerlerin, bugünün eğitim anlayışında da anlamlı bir yere sahip olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, yazıtların yalnızca tarihî belgeler olarak değil aynı zamanda çağdaş değerler eğitimi süreçlerinde kullanılabilecek kültürel ve eğitsel kaynaklar olarak değerlendirilmesi önerilmektedir. Çalışma, yazıtların eğitimdeki işlevsel yönünü ortaya çıkararak tarihî metinlerin pedagojik potansiyeline dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The South Siberia region, which includes the Mountainous Altai and Yenisei inscriptions, is of great significance as it provides valuable insights into the worldview of the ancient Turks regarding homeland, life, and familial relationships such as those with parents, siblings, spouses, and children. A substantial number of these inscriptions are located within the borders of the Russian Federation. In addition to equipping students with cognitive and psychomotor skills, the necessity and importance of instilling universal and national values in individuals is widely recognized. Utilizing literary and historical texts in the process of imparting such values is a well-established method employed from past to present. This thesis examines the Mountainous Altai and Yenisei inscriptions located in the South Siberia region within the context of values education. The aim of the research is to identify whether the ten core values determined by the Ministry of National Education of the Republic of Türkiye (2018) (justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism, and helpfulness) are present in these inscriptions and to evaluate whether these texts can be used as educational materials in contemporary values education. The study employs the qualitative research method of document analysis, with data collected using the carding (indexing) technique. Selected inscriptions from the South Siberia region were reviewed and classified according to the ten core values. The findings reveal that almost all of the core values are reflected in the inscriptions. Notably, values such as love, respect, patriotism, and responsibility are frequently emphasized. The results indicate that the moral values of ancient Turkish society may hold meaningful relevance within modern educational paradigms. Accordingly, it is recommended that the inscriptions be considered not only as historical documents but also as cultural and educational resources that can contribute to current values education practices. This study highlights the functional role of inscriptions in education and draws attention to the pedagogical potential of historical texts.