Liberal milliyetçilik: Ulusal aidiyetin ahlaki statüsü üzerine siyasal bir soruşturma
Liberal nationalism: A political inquiry into the moral status of national belonging
  1. Tez No: 979481
  2. Yazar: İBRAHİM BULDUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED ALİ AĞCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Liberal milliyetçilik, Liberal nationalism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma liberal milliyetçilik düşüncesine odaklanarak ulusal aidiyetin ahlaki statüsüne ilişkin etik-siyasal bir soruşturma yürütmeyi amaçlamaktadır. Çağdaş siyaset teorisiyle sınırlanan tartışma, bir kimsenin kendi ulus üyelerini ötekilere öncelemesinin ahlaki olarak meşrulaştırılabilir bir şey olup olmadığı sorusu etrafında ele alınmaktadır. Nitekim bu tür bir soruya cevap aramak, siyaset teorisi ve ahlak felsefesinin kesişim alanlarına temas etmeyi ve evrenselci etik-tikelci etik geriliminden yola çıkarak siyasal bir özne olarak ulusu merkeze almayı gerektirmektedir. Bu sayede ulusların etik-siyasal topluluklar olduğu ve ulusal bağlılıkların ahlaki yükümlülükler doğuracağı iddiaları ele alınabilecektir. Özellikle Yael Tamir, David Miller ve Will Kymlicka gibi isimler tarafından temsil edilen liberal milliyetçilik, liberal değerler ile milliyetçi ilkeleri uzlaştırma iddiasındadır. Liberal milliyetçilik, liberalizmin bireysel otonomi ve rasyonel seçim gibi temel prensipleri ile milliyetçiliğin bir topluluğa aidiyetten kaynaklanan sadakat ve dayanışma gibi ilkelerinin birbirlerini destekleyici şekilde bir araya getirilebileceğini öne sürer. Bu doğrultuda çalışmada liberal milliyetçilik düşüncesinin temel argümanları açıklanmış, ardından ulusların etik topluluklar olduğu iddiası, liberal milliyetçi düşünürler tarafından ileri sürülen araçsal ahlaki değer ve özsel ahlaki değer argümanları merkezinde eleştirel olarak ele alınmaya çalışılmıştır. Ayrıca liberal milliyetçi argümanların somut problemler karşısındaki etik-siyasal konumu, küresel adalet ve göç/mültecilik etiği tartışmaları bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmada ulaşılan sonuç liberal milliyetçilik düşüncesinin, kendi ulusumuzdan olanları öncelememizi sadece ahlaki olarak izin verilebilir bir şey olarak temellendirebildiği fakat bunu bir ahlaki gereklilik/zorunluluk olarak bütünüyle ve tam anlamıyla gerekçelendiremediğidir. Dolayısıyla bu tür bir netice ulusal tarafgirlik fikrinin meşruiyetini ve ulusal bağlılıkların ahlaki yükümlülük doğuracağı iddiasını sarsarak liberal milliyetçilik düşüncesinin teorik açıdan birtakım yetersizlikler ve tutarsızlıklarla malul olduğuna işaret edecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to conduct an ethical-political inquiry into the moral status of national identity, with a particular focus on liberal nationalism. The discussion, limited to the scope of contemporary political theory, revolves around the question of whether it is morally justifiable for individuals to prioritise members of their own nation over others. Addressing this question necessitates engaging with what is at the intersection of political theory and moral philosophy, and requires positioning the nation as a central political subject within the broader tension between universalist and particularist ethics. In this context, the study critically examines the following claims: 1) that nations constitute ethical-political communities, and 2) that national allegiances give rise to moral obligations. Liberal nationalism, as represented by scholars such as Yael Tamir, David Miller, and Will Kymlicka, is a school of thought that seeks to reconcile liberal values with nationalist principles. It argues that core liberal ideals—such as individual autonomy and rational choice—can be harmoniously combined with nationalist principles such as loyalty and solidarity rooted in a shared communal identity. Accordingly, this study first outlines the fundamental arguments of liberal nationalism, and then critically evaluates its central claim that nations are ethical communities. Particular attention is given to the instrumental and intrinsic moral value arguments advanced by liberal nationalist theorists. Furthermore, the ethical-political implications of liberal nationalist arguments are assessed in light of concrete global issues, particularly within the debates on global justice and the ethics of migration and refugees. The study concludes that liberal nationalism can justify national partiality as morally permissible, but fails to establish it as a moral obligation or necessity. This finding undermines the legitimacy of the claim that national allegiances inherently generate moral obligations, and highlights the theoretical shortcomings and internal inconsistencies of liberal nationalism.