Yetişkinlerde erken dönem uyum bozucu şemaların rüya temalarıyla ilişkisi
Relationship between early maladaptive schemas with dreams in adults
  1. Tez No: 979509
  2. Yazar: ALİ RIZA DURU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN YENİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken dönem uyum bozucu şemalar, Early maladaptive schemas
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yetişkinlerde erken dönem uyum bozucu şemaların rüya temalarıyla arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nicel bir araştırma olup veri çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma kapsamında, Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşayan 360 kadın ve 57 erkekten oluşan toplam 417 katılımcıdan veri toplanmıştır. Katılımcılara sırasıyla demografik bilgi formu, Young Şema Ölçeği Kısa Form ve Rüya Temaları Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veri, SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına bakıldığında, erken dönem uyum bozucu şemalar (zedelenmiş otonomi, kopukluk, yüksek standartlar, zedelenmiş sınırlar ve diğeri yönelimlilik) ile negatif rüya temaları, kaygı içerikli rüya temaları, korku içerikli rüya temaları, yaşantıların rüya içeriğine yansıması ve engellenme temaları arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu görülmektedir. Özellikle zedelenmiş otonomi, zedelenmiş sınırlar ve kopukluk şemalarının negatif rüya temaları, kaygı rüya temaları ve korku rüya temaları ile güçlü pozitif yönlü ilişkili olduğu görülmektedir. Bununla beraber bulgular, erken dönem uyum bozucu şemaların tipik rüyalarla da pozitif yönlü bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışma, erken dönemde oluşan uyum bozucu şemaların yetişkinlik döneminde kaygı, korku, negatif rüya temaları ve yaşantıların etkisi rüya temalarıyla pozitif yönlü bir ilişki içinde olduğunu, bazı şema alanlarının rüya temalarıyla daha yakından ilişkili vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between early maladaptive schemas and dream themes in adults. The research is a quantitative study and data was collected through an online survey. Data was collected from a total of 417 participants, 360 women and 57 men living in different cities of Turkey. Demographic information form, Young Schema Scale Short Form and Dream Themes Scale were applied to the participants respectively. The obtained data was analyzed using SPSS 26.0 program. When the research findings are examined; it is seen that there are positive and significant relationships between early maladaptive schemas (impaired autonomy, disconnection, high standards, impaired boundaries and other-directedness) and negative dream themes, anxiety-content dream themes, fear-content dream themes, reflection of experiences on dream content and frustration themes. In particular, impaired autonomy, impaired boundaries and disconnection schemas are seen to have strong positive correlations with negative dream themes, anxiety dream themes and fear dream themes. However, the findings show that early maladaptive schemas are also positively correlated with typical dreams. In conclusion, this study emphasizes that maladaptive schemas formed in the early period are positively correlated with anxiety, fear, negative dream themes and the impact of experiences dream themes in adulthood, and that some schema areas are more closely related to dream themes.