Sporcuların benlik algılarının başarısızlık korkuları ve performans kaygıları ile ilişkisinde duygu düzenlemenin aracı rolü
The mediating role of emotion regulation in the relationship of athletes' self-perception with their fear of failure and performance anxiety
  1. Tez No: 979511
  2. Yazar: MEHMET DİREKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik algısı, Duygu düzenleme, Spor psikolojisi, Self perception, Emotion regulation, Sport psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, sporcuların benlik algılarının başarısızlık korkuları ve performans kaygıları ile ilişkisinde duygu düzenlemenin aracı rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır.. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel taramaya dayanarak yürütülen bu araştırmada tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemine başvurulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunda İstanbul ilinde kayıtlı spor kulüplerinde performans gösteren 1 ila 20 yıl arasında spor deneyimi olan 141'i kadın, 165'i erkek toplam 306 gönüllü sporcu yer almıştır. Veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Form, Elit Sporcu Benlik Algısı Envanteri (ESBAE), Performans Başarısızlığı Değerlendirme Envanteri (PBDE), Revize Edilmiş Yarışma Durumluk Kaygı Envanteri (YDKE-2R) ve Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DDBÖ) kullanılmıştır. Veriler, Windows SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı) programında analiz edilip korelasyon ve regresyon testleri kullanılmıştır. Yapılan analizler araştırma değişkenleri arasındaki yoğun ilişkileri teyit etmiş, gerçekleştirilen aracılık analiz sonuçları benlik algısının başarısızlık korkusu üzerindeki etkisinde duygu düzenlemenin kısmi bir aracı rol üstlendiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of emotion regulation in the relationship between athletes' self-perception and their fear of failure and performance anxiety. This study, conducted using relational screening, a quantitative research method known for its thoroughness, employed convenience sampling, a non-random sampling method. The study group consisted of 306 volunteer athletes, comprising 141 females and 165 males, with experience ranging from 1 to 20 years in sports and participation in registered sports clubs in Istanbul. The Sociodemographic Form, Elite Athlete Self-Description Questionnaire (EASDQ), Performance Failure Appraisal Inventory (PFAI), Revised Competitive Sport Anxiety Inventory-2 (CSAI-2R), and Emotion Regulation Skills Questionnaire (ERSQ), were used as data collection tools. Data were analyzed using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) for Windows, and correlation and regression tests were employed. The analyses confirmed the intense relationships between the research variables, and the results of the mediation analysis revealed that emotion regulation played a partial mediating role in the effect of self-perception on fear of failure.