Kişilik Bozuklukları Şiddet Endeksleri (SIPP-118) ölçek uyarlama çalışması
Severity Indices of Personality Problems (SIPP-118)
  1. Tez No: 979513
  2. Yazar: BEYZA İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Bozuklukları, SIPP-118, Türkçe Uyarlama, Geçerlik, Güvenirlik, (Mal)adaptif Kişilik İşleyişi, Psikiyatrik durum derecelendirme ölçekleri, Personality Disorders, SIPP-118, Turkish Adaptation, Validity, Reliability, (Mal)adaptive Capacities, Psychiatric status rating scales
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Verheul ve arkadaşları (2008) tarafından geliştirilen Kişilik Bozuklukları Şiddet Endeksleri Ölçeğinin (SIPP-118) Türkçeye uyarlanarak geçerlik ve güvenirlik analizlerini gerçekleştirmektir. Kültürlerarası geçerliliği kanıtlanmış olan bu ölçek, kişilik işlevselliğini beş temel boyutta (Özdenetim, Kimlik Entegrasyonu, Sosyal Uyum, Sorumluluk ve İlişkisel Kapasiteler) (mal)adaptif kişilik işleyişleri üzerinden değerlendirmektedir. Verilerin analizinde SPSS 21.0 ve LISREL 8.80 programları kullanılmış, yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiştir. Çalışma kapsamında, 494 kişilik bir örneklem grubuyla Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA), 388 kişilik yeni bir örneklemle Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Test-Tekrar Test yöntemi ve Pearson korelasyon analizleri ile yapı geçerliği ve ölçüt geçerliği değerlendirilmiştir. AFA sonucunda madde azaltma uygulanarak ölçeğin 31 maddelik formu, beş faktörlü yapı korunarak oluşturulmuştur. DFA sonuçları, kabul edilebilir ve iyi düzeyde uyum indeksleri göstermiştir. Ölçeğin iç tutarlılığı (α =.907) yüksek bulunmuş, alt boyutların Cronbach Alpha değerleri ise .71 ile .87 arasında değişmektedir. Ayrıca, SIPP-118 alt boyutları ile Kısa Semptom Envanteri ve Ontolojik İyi Oluş Ölçeği alt boyutları arasında beklenen yönde anlamlı korelasyonlar elde edilmiştir. Test- Tekrar Test sonucunda yüksek korelasyon (r= .948, p<.001) ölçeğin zamana karşı güvenirliğini desteklemektedir. Elde edilen bulgular, SIPP envanterinin Türk örnekleminde geçerlik, güvenirlik ve teorik olarak tutarlı bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to adapt the Severity Indices of Personality Problems (SIPP-118), originally developed by Verheul and colleagues (2008), into Turkish and to examine its psychometric properties in term of reliability and validity. This cross-culturally validated instrument assesses (mal)adaptive personality functioning across five core domains: Self Control, Identity Integration, Relational Capacities, Social Concordance and Responsibility. Data analysis was conducted using SPSS 21.0 and LISREL 8.80, and the hypotheses were tested through structural equation modeling. The adaptation process included Exploratory Factor Analysis (EFA) with a sample of 494 participants, followed by Confirmatory Factor Analysis (CFA) with a separate sample of 388 participants. Construct validity and criterion- related validity were evaluated using Test-Retest reliability and Pearson correlation analyses. As a result of the EFA, item reduction was applied and a 31-item version preserving the original five factor structure was developed. CFA results indicated acceptable to good fit indices. The internal consistency of the scale was found to be high (α =.907), with subscale Cronbach Alpha coefficients ranging from .71 to .87. Furthermore, significant correlations in the expected direction were found between the SIPP subscales and those of the Brief Symptom Inventory and the Ontological Well-Being Scale. The high correlation in the Test-Retest analysis (r= .948, p< .001) also confirmed the temporal reliability of the instrument. These findings suggest that the Turkish version of the SIPP-118 is a reliable, valid and theoretically consistent tool for assessing personality functioning, offering valuable contributions to cross-cultural research.