Akdeniz diyeti kalite indeksi 2.0'ın Türkçe uyarlaması ve geçerlilik-güvenilirliğinin değerlendirmesi
Turkish adaptation and evaluation of the validity and reliability of the Mediterranean diet quality index 2.0
- Tez No: 979534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞURCAN SAYILI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Mediterranean diet
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı güncellenen Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi 2.0 (KIDMED 2.0)'ın Türkçe uyarlamasını yaparak ölçeğin geçerlilik-güvenirliğini göstermek ve üniversite öğrencilerinin KIDMED 2.0 uyumunu ve diyeti etkileyebilecek sosyodemografik özellikleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Metodolojik tipteki bu araştırma üniversite öğrencilerden 2024 yılında 282 kişinin katılımıyla yürütülmüştür. KIDMED 2. 0 test-tekrar test güvenilirliği sınıf içi tutarlılık katsayısı ve iç tutarlılık katsayısı kullanılarak belirlenmiştir, maddelerin güvenirliği için Cohen'in Kappa değeri %95 güven aralığında alınmıştır. Geçerliliği değerlendirmek için 7 günlük diyet kaydı alınmıştır. Bulgular: Güvenirliği gösteren ilk test-tekrar test ve geçerliliği gösteren ilk test ve diyet kaydı Cohen'in kappa katsayısı iyi düzeydeydi (sırasıyla Ƙ=0,634; Ƙ=0,616)(p<0,001). Ölçeğin sınıf içi korelasyon katsayıları güvenirlik için yüksek düzeydi (ICC: 0,894; p<0,001). Katılımcıların (yaş ortanca:21(20-22)) KIDMED 2.0 uyumu 142'si (%50,4) düşük, 108'i (%38,3) orta ve 32'si (%11,3) yüksek şeklinde tespit edilmiştir. KIDMED 2.0 ile kronik hastalık, algılanan sağlık durumu, beyan edilen yaşam merdiveni, yaşam kalitesi ve etiket okuma alışkanlığı arasında ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Güncellenen KIDMED 2.0 Türkçe uyarlamasının geçerli ve güvenilir bir ölçüm formu olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların Akdeniz diyetine uyumu genel olarak düşük düzeydi. Bu durum, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesinin ve Akdeniz diyetine uyumun teşvik edilmesinin halk sağlığı açısından taşıdığı önemi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to demonstrate the validity and reliability of the Turkish adaptation of the updated Mediterranean Diet Quality Index 2.0 (KIDMED 2.0) and to evaluate university students' adherence to KIDMED 2.0 and the sociodemographic characteristics that may influence their diet. Material and Method: This methodological study was conducted with the participation of 282 university students in 2024. The test-retest reliability of the KIDMED 2.0 was assessed using the intraclass correlation coefficient (ICC) and internal consistency coefficient. Cohen's Kappa coefficient with a 95% confidence interval (CI) was used to evaluate the reliability of individual items. A 7-day diet record was taken to assess its validity. Results: The initial test-retest reliability and the initial test and dietary record validity showed Cohen's kappa coefficient at a substantial level (respectively Ƙ=0.634, Ƙ=0.616) (p<0.001). The intraclass correlation coefficient (ICC) indicated a high level of reliability (ICC = 0.894; p<0.001). The adherence of participants (median age: 21 [20–22]) to the KIDMED 2.0 was classified as low in 142 participants (50.4%), moderate in 108 (38.3%), and high in 32 (11.3%). KIDMED 2.0 has identified a relationship between chronic disease, perceived health status, self-reported life ladder, quality of life, and label reading habits. Conclusion: The updated Turkish version of the KIDMED 2.0 was found to be a valid and reliable assessment tool. Participants adherence to the Mediterranean diet was generally low. This finding underscores the public health importance of promoting healthy eating habits and encouraging adherence to the Mediterranean diet.