İslam hukukunda ölümün ibadetlere ve aile hukukuna etkisi
The effect of death on worship and family law in Islamic law
  1. Tez No: 979535
  2. Yazar: MUKADDER BERKBASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm hukuku, şahıs, ölüm, ibâdetler, âile, Islamic law, personality, death, devotions, family
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
Özet
İslâm hukukunda ölüm; haklar, borçlar, ibâdetler ve âile gibi hukukun pek çok alanı üzerinde doğrudan tesiri olan bir olaydır. Şahsın hayattayken îfâ etmediği ya da edemediği bazı yükümlülükler, ölümle birlikte çeşitli hukukî sonuçlar doğurur. Ölüm denildiğinde öncelikle tabiî ölüm akla gelse de hukuk sistemlerinde ayrıca hükmî ve takdirî ölüm olarak ifade edilen farklı ölüm çeşitleri de bulunmaktadır. Bu çalışmada, anılan ölüm çeşitleri, şahsın hukuku bağlamında ele alınmış ve İslâm hukukuna göre her biri açısından ölümün ibâdetler ve âile hukuku üzerindeki etkileri ehemmiyet arz etmektedir. Tezimizin bazı kısımlarıyla ilgili çalışmalar yapılmış olsa da konuyla ilgili müstakil bir akademik çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur.“İslam Hukukunda Ölümün İbadetlere ve Aile Hukukuna Etkisi”başlıklı bu yüksek lisans tezinin hazırlanması uygun görülmüştür. Çalışmada şahsın ölümünün ibadetler açısından; namaz, oruç, zekât ve hâc gibi temel ibâdetler ile fıtır sadakası, kurban ve adak gibi mâlî nitelikli ibâdetlerin yanında nâfile ibâdetlerin terikeye ve geride kalanlara etkisi incelenmiştir. Ayrıca ölümün talâk, iddet, nafaka, mehir, nesep, velâyet, vesâyet, hidâne ve radâ gibi âile hukuku ile ilgili meseler üzerindeki etkisi klasik fıkıh literatürü ve çağdaş araştırmalar doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Islamic law, In Islamic law, death is an event that has a direct impact on many areas of the legal system, such as rights, obligations, acts of worship, and family matters. Certain duties that a person did not fulfill or was unable to fulfill during their lifetime give rise to various legal consequences upon death. Although natural death is what first comes to mind, legal systems also recognize different types of death, such as ḥukmī (presumptive/legal) and taqdīrī (deemed) death. This study examines these types of death within the context of personal law, emphasizing the significance of their effects on acts of worship and family law according to Islamic jurisprudence. Although some parts of our topic have been addressed in previous scholarship, there remains a need for an independent academic study on the subject. Therefore, the preparation of this master's thesis titled“The Effect of Death on Worship and Family Law in Islamic Law”has been deemed appropriate. The study investigates the impact of a person's death on acts of worship, including fundamental acts such as prayer, fasting, almsgiving (zakāt), and pilgrimage, as well as monetary forms of worship such as the charity of fiṭr, sacrifice (qurbān), and vows, in addition to voluntary acts of worship and their implications for the estate and surviving heirs. Furthermore, the effects of death on issues related to family law—such as divorce, waiting period ('idda), maintenance, dower (mahr), lineage, guardianship, custodianship, childcare (ḥiḍāna), and breastfeeding kinship—are evaluated in light of the classical fiqh literature and contemporary research.