Gallik asit ve kafeik asidin sıçanlarda epidural fibrozisin önlenmesindeki olası rolleri
Possible roles of gallic acid and caffeic acid to preventing epidural fibrosis in rats
  1. Tez No: 979538
  2. Yazar: HELİN BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM BALKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural fibrozis, gallik asit, kafeik asit, laminektomi, Wistar albino sıçanlar, Caffeic acid, epidural fibrosis, gallic acid, laminectomy, Wistar albino rats
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma gallik asit ve kafeik asitin laminektomi sonrası epidural fibrozis üzerine olası önleyici etkilerini incelemek için yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Deney Hayvanları Yetiştirme ve Deneysel Araştırma Laboratuvarı'nda gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 250-300 gr ağırlığında 32 adet Wistar albino dişi sıçan eşit sayıda 4 gruba ayrıldı. Grup 1 kontrol grubu ve Grup 2 spongostan uygulanan pozitif kontrol grubunu, Grup 3 ve 4 gallik asit ve kafeik asit uygulanan grupları oluşturdu. Adaptasyon ve izleyen 30 günlük deney süresince konvansiyonel deney odasında 12:12 saat ışık/karanlık koşullarında tutuldu ve standart sıçan yemi ve musluk suyu ile ad libitum beslendi. Kontrol grubu dışındaki sıçanlara 10 günlük adaptasyon süreci sonunda T7-T9 aralığında laminektomi yapıldı. Grup 2'deki hayvanlara spongostan uygulandı. Grup 3 ve Grup 4'deki sıçanlara da spongostan yerleştirildi ve ayrıca 10 mg/kg dozda gallik asit veya kafeik asit uygulandı. Yara alanı kapatıldıktan sonra post-op 48 saat süreyle 100 mg/kg parasetamol verildi. Operasyondan 30 gün sonra tüm hayvanlara aneztezi altında servikal dislokasyon uygulandı ve alınan spinal kord doku örnekleri %10 formaldehit içerisinde patoloji laboratuarına ulaştırıldı. Örneklerden alınan mikroskobik kesitler Hematoksilen-Eozin ve Masson'un trikrom yöntemiyle boyanarak ışık mikroskobu altında fibrozis, inflamasyon ve kanama açısından incelendi. Veriler Kruskal-Wallis testi ile değerlendirildi. x Bulgular: Gallik asit ve kafeik asit fibrozisi önlerken yangı üzerine etkileri onaylanmadı. Ayrıca, gallik asit epidural kanamayı artırdı. Sonuç: Gallik asit ve kafeik asit laminektomiye bağlı epidural fibrozisi önleyebilir. Ancak, bu konuda ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the possible preventive effects of gallic acid and caffeic acid on epidural fibrosis after laminectomy. Materials and Methods: The study was conducted in the Laboratory of Experimental Animal Breeding and Research of the Faculty of Veterinary Medicine, Adnan Menderes University. 32 Wistar albino female rats weighing approximately 250-300 g were divided into 4 groups in equal numbers. Group 1 was the control group and Group 2 was the positive control group administered spongostan, while Groups 3 and 4 were the gallic acid and caffeic acid administered groups. During the adaptation and the following 30-day experiment, they were kept in a conventional experimental room under 12:12 light/dark conditions and fed ad libitum with standard rat chow and tap water. Laminectomy was performed at the T7-T9 interval for rats other than the control group after a 10-day adaptation period. Spongostan was applied to animals in Group 2. Rats in Groups 3 and 4 were also implanted with spongostan and were also administered gallic acid or caffeic acid at a dose of 10 mg/kg. After the wound area was closed, 100 mg/kg paracetamol was administered for 48 hours postoperatively. Cervical dislocation was performed on all animals under anesthesia 30 days after the operation and the spinal cord tissue samples were delivered to the pathology laboratory in 10% formaldehyde. Microscopic sections taken from the samples were stained with Hematoxylin-Eosin and Masson's trichrome method and examined under a light microscope for fibrosis, inflammation and bleeding. The data were evaluated with the Kruskal-Wallis test. xii Results: While gallic acid and caffeic acid prevented fibrosis, their effects on inflammation were not confirmed. In addition, gallic acid increased epidural bleeding. Conclusion: Gallic acid and caffeic acid may prevent epidural fibrosis due to laminectomy. However, detailed studies are needed on this subject.