İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi nekty03759 Numarada Kayıtlı Mecmû'a-i Nezâ'ir (İnceleme-MESTAP'a Göre Tasnif-Metin) Varak:56-126
Istanbul University Rare Works Library Mecmû'a-i Nezâ'ir That is Registered to nekty03759 (Examination- Classification According to MESTAP-Text) Leaf:56-126
  1. Tez No: 979556
  2. Yazar: AYLİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SELMAN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, MESTAP, Nazîre mecmuası, Eski Türk edebiyatı, Türk şiiri, Classical Turkish Literature, Journal, MESTAP, Nazire Journal, Old Turkish literature, Turkish poem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Klasik Türk edebiyatında önemli bir yer tutan mecmualar, edebî metinlerin tespiti ve incelenmesinde önemli bir işlev üstlenmiştir. Her ne kadar çoğu mecmuanın derleyicisi ve derleme tarihi bilinmese de dönemin edebî zevkini yansıtmaları açısından büyük değer taşır. Mecmualar, yalnızca meşhur şairlerin eserlerini değil aynı zamanda tezkire ve edebiyat tarihlerinde adı geçmeyen şairlerin şiirlerini de içermektedir. Bu yönüyle, dîvânlar ve tezkirelerle birlikte Türk edebiyatı tarihinin temel kaynakları arasında önemli bir yer edinmiştir. Çalışmamız dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öncelikle mecmua kavramı ele alınmış ardından şiir mecmualarının edebiyat tarihindeki yeri ve önemi hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, incelenen mecmua tanıtılmış; bu kapsamda mecmuanın genel ve fiziki özellikleri, içeriği, derleyicisi, derlendiği dönem hakkında bilgi, şair kadrosu, şiirlerin nazım şekilleri ve kullanılan aruz kalıpları değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, mecmuada yer alan şiirler, MESTAP (Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi) esas alınarak tablo hâlinde düzenlenmiştir. Yedi sütundan oluşan bu tablo;“yaprak numarası, şairin mahlası, matla beyti ya da bendi, makta beyti ya da bendi, nazım şekli/birimi, vezin ve açıklamalar”başlıklarını içermektedir. Dördüncü bölümde ise mecmuanın 56-126 (55b-124b) varakları arasında yer alan şiirlerin çeviri metnine yer verilmiştir. Bu şiirler, şairlerin dîvânları ile karşılaştırılmış, dîvânlarda bulunmayan şiirler ayrıca belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Journals, which hold a significant place in classical Turkish literature, played a crucial role in the identification and analysis of literary texts. Although the compilers and dates of most journals are unknown, they are of great value in reflecting the literary taste of the period. Journals contain not only the works of famous poets but also poems by poets whose names are not mentioned in biography and literary histories. In this respect, they hold a significant place among the fundamental sources of Turkish literary history, along with divans and biography. Our study consists of four main parts.The first section addresses the concept of a journal and then provides general information about the place and importance of poetry journals in literary history. The second section introduces the journal under study, assessing its general and physical characteristics, content, compiler, information about the period in which it was compiled, the poetic staff, the verse forms of the poems, and the aruz patterns used. The third section presents a tabular arrangement of the poems based on MESTAP (The Project for the Systematic Classification of Journals. This seven-column table includes headings for“leaf number, poet's pseudonym, matla couplet or verse, makta couplet or verse, verse form/unit, meter, and explanations.”The fourth section includes the translated texts of the poems in pages 56-126 (55b-124b) of the collection. These poems are compared with the poets' divans, and poems not found in the divans are also noted.