İranlı göçmenlerin Türkiye'ye yönelik yeni göç eğilimleri: Antalya örneği
New migration trends of Iranian migrants to Turkey: The case of Antalya
- Tez No: 979593
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL SALLAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, Zorunlu göç, International migration, Forced emigration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla farklı kökenlerden gelen göçmenler için hem geçiş hem de varış ülkesi konumundadır. 1979 İran İslam Devrimi ile kurumsallaşan şeriat yönetimi ve dini baskılar, İran'da siyasal ve toplumsal sorunlara yol açarak önemli itici göç faktörleri oluşturmuştur. Türkiye ise 1951 Cenevre Sözleşmesi'nin imzacıları arasında yer almakla birlikte, coğrafi kısıtlama nedeniyle yalnızca Avrupa kökenli göçmenleri mülteci statüsünde kabul etmektedir. Bu nedenle İranlı göçmenler, Türkiye'yi çoğunlukla geçici bir durak olarak kullanmakta ya da bu düşünce ile göç ederek kalıcı hale gelmektedir. Araştırmanın amacı, şeriat rejimin bireyler üzerindeki etkisiyle 1980 yılından itibaren Türkiye'ye yönelik gerçekleştirilen göçlerin yeni göç eğilimlerini incelemektedir. Everett Lee'nin itme-çekme kuramı temel alınarak, İran'daki dini ve siyasal baskılar“itici faktörler”, Türkiye'deki görece özgür yaşam koşulları ise“çekici faktörler”, göç kararının alınması“kişisel faktörler”olarak ele alınmaktadır. Çalışma süresi boyunca katılımcıların eğitim seviyesi, varış noktasına ilişkin bilgileri nedeniyle ara engellerin açığa çıkmaması da çalışma içerisinde yer alan önemli bulguların başında gelmektedir. 2024 yılında Antalya'da yaşayan İranlı göçmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Dini baskılar, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıklar, cinsel yönelim ihlalleri ve siyasal muhalefetin bastırılmasının göçü tetiklediğini göstermektedir. Aynı zamanda bu nedenlerle gerçekleştirilen göçler tarih boyunca gerçekleştirilenler ile benzer özellikler taşımaktadır. Buna rağmen son yıllarda İran'dan Türkiye'ye siyasi nedenler ile gelen İranlılar yeni göç eğilimlerini açığa çıkarmıştır. Bu yeni eğilimlerin temel belirleyicileri ise eğitim seviyesi, varış noktasına daha öncesinde yapılan turistik ziyaretler ve ekonomik refah seviyesinin yüksek olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Turkey, due to its geographical location, functions as both a transit and destination country for migrants from diverse backgrounds. The Sharia-based governance system and religious pressures institutionalized after the 1979 Iranian Islamic Revolution have generated significant political and social problems in Iran, thereby constituting major push factors for migration. Although Turkey is a signatory to the 1951 Geneva Convention, it recognizes only migrants of European origin as refugees due to the geographical limitation. Consequently, Iranian migrants often regard Turkey as a temporary stopover or, having initially migrated with this intention, eventually settle permanently. The main purpose of this study is to examine the new migration tendencies towards Turkey that have emerged since 1980, shaped by the influence of the Sharia regime on individuals. Based on Everett Lee's Push–Pull Theory, religious and political pressures in Iran are analyzed as“push factors,”the relatively free living conditions in Turkey as“pull factors,”and the decision-making process of migration as“personal factors.”One of the key findings of this study is that, due to participants' educational background and prior knowledge about the destination country, intermediate barriers were not revealed during the migration process. Data obtained from semi-structured interviews conducted in 2024 with Iranian migrants residing in Antalya were analyzed through thematic analysis. The findings indicate that religious oppression, gender-based discrimination, violations of sexual orientation rights, and the suppression of political dissent are among the main triggers of migration. Moreover, migrations driven by such factors share similar characteristics with those observed historically. Nevertheless, in recent years, Iranian migrants who have come to Turkey for political reasons have revealed new migration tendencies. The primary determinants of these new tendencies are higher levels of education, prior touristic visits to the destination country, and a relatively high standard of economic welfare.