Karotis anjiyoplasti uygulanan hastalarda inme riskinin değerlendirilmesi ve prediktif faktörler
Assessment of stroke risk and predictive factors in patients undergoing carotid angioplasty
  1. Tez No: 979598
  2. Yazar: SEMİH AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK VOLKAN EMREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Karotis Arter Stentleme, İnme, Miyokard EnfarktüsÜ, Carotid Artery Stenting, Stroke, Myocardial Infarction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tüm gelişmelere rağmen, karotis arter stentleme (KAS) sonrası uzun dönemli majör advers kardiyak ve serebrovasküler olaylar (MACE) önemli bir sorun olmayı sürdürmektedir. Bu çalışmada, KAS uygulanan hastalarda bir yıllık MACE gelişimini etkileyen klinik ve özellikle prosedürel faktörleri araştırmak ve MACE'in bağımsız belirleyicilerini saptamak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma retrospektif özellikte olup, çalışmaya KAS uygulanan semptomatik ve asemptomatik toplam 523 hasta dahil edildi. Hastalar, bir yıllık takipte MACE gelişen (n=143) ve MACE gelişmeyen (n=380) olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar ve anjiyografik/prosedürel verileri (stent tipi, balon dilatasyon stratejisi) retrospektif olarak karşılaştırıldı. Çalışmanın birincil sonlanım noktası bir yıllık MACE (kardiyak ölüm, inme, miyokard enfarktüsü) olarak belirlendi. MACE için bağımsız risk faktörlerini saptamak amacıyla çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların bir yıllık takibi sonucunda %27,3'ünde MACE geliştiği saptandı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizi sonucunda, atriyal fibrilasyon (AF) varlığı (OR: 2,56; %95 GA: 1,16-5,68; p=0,020), açık hücreli stent kullanımı (kapalı hücreli stente kıyasla OR: 1,93; %95 GA: 1,10-3,37; p=0,022) ve 'sadece postdilatasyon' uygulanmasının, referans kategori olan 'sadece predilatasyona' kıyasla MACE riskini anlamlı ölçüde daha düşük olduğu görüldü (OR: 0,439; %95 GA: 0,239-0,807; p=0,008). Kombinasyon analizlerinde, kapalı hücreli stent ile sadece postdilatasyon stratejisi en düşük MACE oranıyla (%15,4) en koruyucu yaklaşım olarak öne çıktı. Sonuç: Bu çalışmada; AF, stent tipi ve balon dilatasyonun karotis stentleme sonrası 1 yıllık MACE gelişiminde etkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Despite significant advancements, long-term major adverse cardiac and cerebrovascular events (MACE) following carotid artery stenting (CAS) remain a significant concern. The aim of this study was to investigate the clinical and particularly procedural factors affecting the development of MACE within one year in patients undergoing CAS, and to determine the independent predictors of MACE. Methods: This retrospective study included a total of 523 symptomatic and asymptomatic patients who underwent CAS. Patients were categorized into two groups based on the development of MACE at one-year follow-up: the MACE group (n=143) and the non-MACE group (n=380). Demographic, clinical, laboratory, and angiographic/procedural data (including stent type and balloon dilatation strategy) were compared retrospectively. The primary endpoint was defined as one-year MACE (cardiac death, stroke, or myocardial infarction). Multivariate logistic regression analysis was performed to identify independent risk factors for MACE. Results: At one-year follow-up, MACE occurred in 27.3% of the study population. Multivariate logistic regression analysis revealed that the presence of atrial fibrillation (AF) (OR: 2.56; 95% CI: 1.16–5.68; p=0.020) and the use of open-cell stents (compared to closed-cell stents, OR: 1.93; 95% CI: 1.10–3.37; p=0.022) were independent predictors of MACE. Conversely, the 'post-dilatation only' strategy was associated with a significantly lower risk of MACE compared to the reference category of 'pre-dilatation only' (OR: 0.439; 95% CI: 0.239–0.807; p=0.008). In combination analyses, the use of a closed-cell stent with the 'post-dilatation only' strategy emerged as the most protective approach, with the lowest MACE rate (15.4%). Conclusion: This study demonstrated that AF, stent type, and balloon dilatation strategies play a significant role in the development of one-year MACE following carotid stenting.