Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin çocuk ı̇stismarı ve ı̇hmalinin belirti ve risklerini tanımlama durumu ve öğrencilerin bilgi ve farkındalık düzeyine adli tıp eğitiminin etkisi
The identification of the signs and risks of child abuse and neglect by medical students of Çanakkale Onsekiz Mart University and the effect of forensic medicine education on students' knowledge and awareness levels
  1. Tez No: 979603
  2. Yazar: NAGİHAN ÖZKULLUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN AKGÜL KALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk istismarı, çocuk ihmali, tıp fakültesi öğrencileri, Child abuse, child neglect, medical students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocuk istismarı ve ihmali (ÇİVİ), adli tıp açısından da önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle bu tez çalışmasında, tıp fakültesi 1., 4. ve 6. sınıf öğrencilerinde, ÇİVİ'ye ilişkin bilgi ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi, bu düzeyleri etkileyen değişkenlerin incelenmesi ve ayrıca dönem 4 ve dönem 6'da verilen ÇİVİ eğitiminin bilgi ve farkındalık düzeylerine etkisinin ön test–son test uygulanarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı, kesitsel ve yarı deneysel bir araştırmadır. Çalışmaya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesinde 15.01.2024 – 15.03.2025 tarihlerinde öğrenim gören dönem 1, 4 ve 6 öğrencileri katılmıştır. Veri toplama araçları,“Sosyodemografik Bilgi Formu”ve“Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerinin Tanılanmasına Yönelik Ölçek”tir. Dönem 4 ve 6 öğrencilerine, veri toplama araçları ön test ve son test şeklinde uygulanmış olup, elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen öğrencilerin sayısı n=343 olup, bunların 126'sı dönem 1, 103'ü dönem 4 ve 114'ü dönem 6 öğrencisidir. Katılımcıların %51,6'sı (n=177) kadındır. Dönem 1 öğrencileri ile 17–20 yaş grubunda olan öğrencilerin, ÇİVİ konusunda eğitim almamış olanlar ile bu vakalarla hiç karşılaşmamış olan öğrencilerin ölçek puanları daha düşüktür. Dönem 4 öğrencilerinde, eğitim sonrası tüm alt boyut puanlarında istatiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır. Dönem 6 öğrencilerinde, eğitim sonrası son testte“İhmalin çocuk üzerindeki belirtileri”ölçek alt boyutunda, istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç: Tıp fakültesi öğrencilerinin ÇİVİ konusundaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin artmasında, mezuniyet öncesi ÇİVİ eğitimi önemli bir belirleyicidir. Mezuniyet öncesi tıp eğitimi sırasında verilen ÇİVİ eğitiminin etkinliğinin iyileştirilmesi için, multidisipliner eğitimlerin ve olgu temelli uygulamalı eğitimlerin artırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Child abuse and neglect (CAN) is an important public health issue, also of significance in the field of forensic medicine. Therefore, this study aimed to determine the level of knowledge and awareness regarding CAN among 1st, 4th, and 6th year medical students, to examine the factors affecting these levels, and to evaluate the impact of CAN training provided in the 4th and 6th years by administering pre-test and post-test assessments. Method: This study is descriptive, cross-sectional, and quasi-experimental in design. The participants consisted of 1st, 4th, and 6th year students studying at Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine between 15.01.2024 and 15.03.2025. The data collection tools were the“Sociodemographic Information Form”and the“Scale for Identifying the Symptoms and Risks of Child Abuse and Neglect.”The data were collected using a pre-test and post-test approach for 4th and 6th year students, and the results were statistically analyzed. Results: A total of 343 students were included in the study: 126 from the 1st year, 103 from the 4th year, and 114 from the 6th year. Of the participants, 51.6% (n=177) were female. Scale scores were lower among 1st year students, students aged 17–20, those who had not received any education on CAN, and those who had never encountered such cases. Among 4th year students, a statistically significant increase was observed in all subscale scores after the training. Among 6th year students, a statistically significant difference was found in the“Symptoms of neglect in the child”subscale in the post-test. Conclusion: Pre-graduate CAN education is a significant determinant in increasing medical students' knowledge and awareness levels regarding child abuse and neglect. To enhance the effectiveness of CAN training in undergraduate medical education, it is recommended to strengthen multidisciplinary training programs and to increase case-based practical educational activities.