Yıkımların etkisinde oluşan kent imgesi bağlamında savaş sanat ilişkisi
Relationship between war and art in the context of the city image created under the influence of demolition
- Tez No: 979644
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BAŞBUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel toplum, Kent dokusu, Kent imgesi, Kent sosyolojisi, Savaş, Savaş karşıtı, Savaş sonrası, Savaş sosyolojisi, Soğuk savaş, Yaratıcı yıkım, Traditional society, Urban texture, Urban image, Urban sociology, War, Anti-war, Post-war, War sociology, Cold war, Creative destruction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Sanat Dalı
Özet
Savaşların yarattığı fiziksel ve ruhsal yıkımın etkilerinin yeniden şekillendirilmesi ve iyileştirilmesi aşamasında sanat ve savaş ilişkisi anlatılmaya çalışılmıştır. Kent imgelerinin oluşum sürecinde sanatın güçlü etkileri ifade edilmiştir. Sivil halk üzerinde yaşatılan acıların ifade edilmesinde sanatın geniş kapsamlı alanlarından yararlanılmıştır. Sanatçı eserlerinde savaş temasının nasıl işlendiği incelenmiş, görsel üzerinden anlatılmaya çalışılmıştır. Nitel yöntemlerle literatür taraması yapılarak dergi, makale, kitap ve görseller üzerinden konular incelenerek savaş sanat ve kent ilişkisi anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between art and war has been explored in the process of reshaping and healing the effects of the physical and psychological destruction caused by war. The powerful influence of art on the formation of urban imagery has been emphasized. A wide range of artistic disciplines has been utilized in expressing the suffering inflicted on civilians. The way the theme of war is addressed in artists' works has been examined, and an attempt has been made to portray it through visuals. Using qualitative methods, literature reviews have been conducted, and topics have been examined through journals, articles, books, and visuals, to explore the relationship between war, art, and the city.