Özel gereksinimli çocuklara bakım veren ebeveynlerinin mutluluk ve umut düzeylerinin incelenmesi
The examination of happiness and hope levels of parents caring for children with special needs
  1. Tez No: 979654
  2. Yazar: İSMAİL ÖZBAHADIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA İNCEDAL SONKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Psikoloji, Sociology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: özel gereksinimli çocuklar, ebeveyn, umut, mutluluk, children with special needs, parents, hope, happiness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel gereksinimli çocuklara bakım veren ebeveynlerin mutluluk ve umut düzeylerini çeşitli demografik ve sosyal değişkenler çerçevesinde incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeliyle desenlenen çalışmada, Amasya il merkezinde yaşayan ve 18 yaş altı özel gereksinimli bireylere bakım sağlayan 227 ebeveynin verileri analiz edilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen Demografik Bilgi Formu, Öznel Mutluluk Ölçeği ve Sürekli Umut Ölçeği aracılığıyla yüz yüze görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Ki-kare testi uygulanmıştır. Katılımcıların %57,3'ü kadın, %42,7'si erkektir. Ebeveynlerin umut ve mutluluk düzeylerinin; eğitim durumu, gelir seviyesi, çocuğun gereksinim türü ve sayısı, ebeveynin özel gereksinimli olup olmaması, sosyal destek alma durumu ve çocuk bakımındaki rol dağılımı gibi çeşitli değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Eğitim düzeyi üniversite ve üstü olan ebeveynlerde sürekli umut düzeyi puanı 51,34±7,20, okuryazar olmayan ve ilkokul mezunu olan ebeveynlerde ise 40,42±11,75 olduğu görülmüştür. Özellikle, algılanan gelir düzeyi yüksek bireylerin algılanan gelir düzeyi düşüklere göre daha yüksek umut ve mutluluk düzeylerine sahip olduğu, çocuğun gereksinim türüne göre ebeveynlerin psikolojik iyi oluşlarında farklılıklar bulunduğu ve sosyal destek alan bireylerin beklenenin aksine daha düşük umut ve mutluluk düzeyleri sergilediği saptanmıştır. Özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin psikolojik iyi oluşlarının çok boyutlu faktörlerden etkilendiğini ve bu bireylerin sistemli biçimde desteklenmesinin önem arz ettiğini göstermektedir. Bu doğrultuda, ebeveynlere yönelik psikolojik danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, sosyal destek mekanizmalarının etkinliğinin artırılması ve toplumsal cinsiyet temelli rol dağılımlarının dengelenmesi yönünde politika geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the levels of happiness and hope among parents who care for children with special needs, within the framework of various demographic and social variables. Designed using the survey model, one of the quantitative research methods, the study analyzed data from 227 parents living in the central district of Amasya who provide care for individuals with special needs under the age of 18. The data were collected through face-to-face interviews using the Demographic Information Form developed by the researcher, the Subjective Happiness Scale, and the Dispositional Hope Scale. In addition to descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Chi-square test were used in data analysis. Of the participants, 57,3% were female and 42,7% were male. The results revealed that parents' levels of hope and happiness significantly differed based on variables such as educational status, income level, type and number of the child's needs, whether the parent has special needs, access to social support, and the distribution of caregiving roles. It was observed that parents with a university-level education or higher had a mean dispositional hope score of 51,34±7,20, while those who were illiterate or primary school graduates had a mean score of 40,42±11,75. Notably, individuals with a high socioeconomic status exhibited higher levels of hope and happiness, while psychological well-being differed according to the type of the child's special needs. Contrary to expectations, individuals receiving social support displayed lower levels of hope and happiness. The findings indicate that the psychological well-being of parents of children with special needs is influenced by multidimensional factors, highlighting the importance of systematic support for these individuals. Accordingly, it is recommended that policies be developed to expand psychological counseling services for parents, enhance the effectiveness of social support mechanisms, and balance caregiving role distributions based on gender.