Sosyal medyada mahremiyet kavramına ilişkin kuşaklararası farklılığın incelenmesi
Examining the intergenerational difference regarding the concept of privacy in social media
- Tez No: 979657
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜSTÜN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bilim teknolojisi, Twitter, Science technology, Twitter
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin insan hayatına girmesi ile birlikte çok hızlı bir şekilde değişim ve gelişim meydana gelmiştir. Bu değişim ve gelişim ile birlikte sosyal ağlar toplumsal hayatımızda oldukça büyük bir yere sahiptir. Kullanıcılar her anlarını zaman, mekan fark etmeksizin sosyal mecralarla paylaşması aslında mahremiyet sorununu beraberin de getirir. Mahremiyet yer, zaman ve kişiden kişiye değişebilir. Bir kullanıcıya mahrem olan bir paylaşım diğer kullanıcı için gayet normal karşılanabilir. Örneğin bir kullanıcının yada ınfluencer'ın özel hayatıni, yatak odasını paylaşması bazı takipçileri için gayet normal iken bazı takipçilerine göre tamamen mahremiyet ihlalidir. Yapılan çalışmada sosyal ağlarda mahremiyet algısının kuşaklararasındaki farklılık incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemi içerisinde kullanılan veri toplama aracı olan anket tekniği kullanılmıştır.610 anket verisine ulaşılmıştır. Cinsiyete, kuşağa, eğitim, meslek, medeni duruma ve en sık kullandıkları sosyal medya uygulamasına göre sosyal medya mahremiyet algısının istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the introduction of technology into human life, rapid change and development has occurred. With this change and development, social networks have a great place in our social life. The fact that users share their every moment with social media regardless of time and place actually brings the privacy issue with it. Privacy can vary from place to time and from person to person. A sharing that is private to one user may be considered normal for another user. For example, sharing the private life or bedroom of a user or influencer is quite normal for some followers, while for some followers it is a complete violation of privacy. In this study, the intergenerational differences in the perception of privacy in social networks were examined. The survey technique, which is the data collection tool used in the quantitative research method, was used. 610 survey data were reached. It has been determined that the perception of social media privacy shows statistically significant differences according to gender, generation, education, occupation, marital status and the most frequently used social media application.