ACE inhibitörü içeren ilaçların vokal kord üzerine etkisinin NBI, videolaringostroboskopi ve ses analizi ile değerlendirilmesi
Assessment of the impact of ACE inhibitor-containing medications on the vocal cords through narrow band imaging, videolaryngostroboscopy, and acoustic voice analysis
  1. Tez No: 979673
  2. Yazar: HALUK ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL BATIOĞLU KARAALTIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: ACE inhibitörü, ses analizi, MDVP, videolaringostroboskopi, Anjiyotensinler, ACE inhibitor, voice analysis, MDVP, videolaryngostroboscopy, Angiotensins
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Disfoni, kulak burun boğaz hastalıkları pratiğinde sıkça karşılaşılan bir semptomdur ve enfeksiyöz, yapısal, ilaca bağlı, nörolojik olmak üzere birçok etyolojiye bağlı gelişebilir. Larengeal irritasyon yapan ilaçlardan biri olan ACE inhibitörlerinin ses üzerine etkisinin objektif ve subjektif parametrelerle incelenmesi çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma etik kurul onayı alındıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji polikliniklerinde ACE inhibitörü başlanan 37 hasta ile prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu olarak 32 sağlıklı gönüllü seçilmiştir. Çalışma basamakları Helsinki Bildirgesine uygun olarak yürütülmüştür. Çalışma grubu ilacı kullanımından önce, ilaç kullanımının 1.günü ve ilaç kullanımının 30.gününde larengolojik incelemeye tabi tutulmuş ve ses analizleri incelenmiştir. Kontrol grubuna da aynı incelemeler yapılmıştır. İlacın farklı kullanım sürelerinde elde edilen veriler çalışma grubu içerisinde ve kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunda ilaç kullanımı öncesi yapılan değerlendirmelerde kontrol grubuna göre ses parametrelerinde anlamlı farklar bulunmuş; bu durum, ACE inhibitörü endikasyonları olan hipertansiyon ve proteinürinin sesi etkileyebileceğini göstermiştir. İlaç kullanım sürecinde S/Z oranında azalma ve toplam VLS skorunda artış anlamlı bulunurken, diğer parametrelerde değişiklik gözlenmemiştir. VLS parametreleri tek tek incelendiğinde mukozal dalga, amplitüd, faz simetrisi, periyodiklik ve kompansatuvar kas aktivitesinde artış görülmesine rağmen bu parametreler ile ilişkili ses analiz parametreleri olan jitter, shimmer, NHR, SPI, APQ, vAm ve DUV değerlerinde anlamlı değişiklik tespit edilmemiştir. Sonuç: ACE inhibitörleri öksürük oluşturmadan da vokal kordlarda mukozal değişikliklere ve fonatuar mekanizmalarda etkilenmeye yol açabilirken ses analizinde anlamlı bozulmaya yol açmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Dysphonia is a common symptom encountered in otorhinolaryngology practice and may arise from a variety of etiologies, including infectious, structural, drug-induced, and neurological causes. The primary aim of this study is to investigate the effects of ACE inhibitors—known to cause laryngeal irritation—on voice using both objective and subjective parameters. Material and Method: After receiving ethical approval, the study was prospectively conducted with 37 patients who were prescribed ACE inhibitors at the Cerrahpaşa Medical Faculty's Internal Medicine and Cardiology outpatient clinics. A control group of 32 healthy volunteers was also included. All procedures followed the Declaration of Helsinki. The study group underwent laryngological examinations and voice analyses before starting the medication, on day 1, and on day 30 of use. Similar assessments were performed on the control group. Data from different time points were compared within the study group and with the control group. Results: In pre-medication assessments within the study group, significant differences in voice parameters were observed compared to the control group, suggesting that hypertension and proteinuria, which are indications for ACE inhibitors, may influence the voice. During medication use, a significant reduction in the S/Z ratio and an increase in the total VLS score were noted, while no changes were observed in other parameters. When the VLS parameters were individually evaluated, increases were observed in mucosal wave, amplitude, phase symmetry, periodicity, and compensatory muscle activity; however, no significant changes were detected in the associated acoustic voice analysis parameters, namely jitter, shimmer, NHR, SPI, APQ, vAm, and DUV. Conclusion: ACE inhibitors can cause mucosal changes in the vocal cords and affect phonatory mechanisms without inducing cough, yet they do not lead to significant deterioration in voice analysis.