Çocukluk çağı travmaları ve yakın ilişkilerde psikolojik şiddete maruz kalma arasındaki ilişkide nesne ilişkilerinin aracı rolü
The mediating role of object relations in the relationship between exposure to psychological abuse in romantic relationships and childhood trauma
  1. Tez No: 979705
  2. Yazar: EBRAR NUR SABAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal şiddet, Erken dönem nesne ilişkileri, Psikolojik travma, Psikolojik şiddet, Stres bozuklukları-travmatik, Toplumsal travma, Yakın partner şiddeti, Çocukluk çağı travmaları, Emotional violence, Early phase object relations, Psychological trauma, Psychological violence, Stress disorders-traumatic, Collective trauma, Intimate Partner violenc, Childhood traumas
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocukluk çağı travmalarının (ÇÇT) yetişkinlikte yakın ilişkilerde psikolojik şiddete (YİPŞ) maruz kalma üzerindeki etkisini ve bu ilişkide nesne ilişkilerinin (NES) olası aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Psikanalitik kuramın nesne ilişkileri perspektifinden yola çıkılarak oluşturulan kuramsal model doğrultusunda, ÇÇT'nin NES üzerinden YİPŞ üzerindeki dolaylı etkisi yapısal eşitlik modellemesi (SEM) aracılığıyla test edilmiştir. Araştırma, çevrim içi olarak toplanan verilerle, romantik ilişki yaşamış 439 katılımcıdan elde edilen veriler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Veriler, CTQ-33 (Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği), Bell Nesne İlişkileri Ölçeği (BORRTI) ve Yakın İlişkilerde Psikolojik Şiddet Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen bulgular, çocukluk çağı travmalarının hem doğrudan hem de nesne ilişkileri aracılığıyla dolaylı olarak psikolojik şiddet maruziyetini anlamlı şekilde yordadığını göstermektedir. Bu doğrultuda, nesne ilişkileri değişkeninin kısmi aracı rol üstlendiği bulunmuştur. Bulgular, erken travma deneyimlerinin içsel nesne temsilleri aracılığıyla yetişkin romantik ilişkilerinde psikolojik şiddete zemin hazırlayabileceğini göstermekte; önleyici ve müdahale programlarında nesne ilişkileri boyutuna odaklanmanın önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of childhood trauma (CT) on psychological violence exposure (PVE) in adult romantic relationships, and the potential mediating role of object relations (OR) in this association. Grounded in the object relations perspective of psychoanalytic theory, a theoretical model was developed and tested using Structural Equation Modeling (SEM) to evaluate the indirect effect of CT on PVE through OR.The study was conducted with data collected online from 439 participants who reported having been in a romantic relationship. Data were gathered using the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33), the Bell Object Relations and Reality Testing Inventory (BORRTI), and the Psychological Abuse in Intimate Relationships Scale. The findings revealed that childhood trauma significantly predicts psychological violence exposure both directly and indirectly through object relations. Accordingly, object relations were found to have a partial mediating role in this relationship. The results suggest that early traumatic experiences may lay the groundwork for psychological violence in adult romantic relationships through internalized object representations. These findings highlight the importance of incorporating object relations dynamics into prevention and intervention programs targeting psychological abuse in close relationships.