Kadın kooperatiflerinin bölgesel dağılımı ve faaliyet profili: Doğu Anadolu örneği üzerinden Tableau ile görselleştirme
Regional distribution and activity profile of women's cooperatives: Visualization through Tableau based on the Eastern Anatolia case
- Tez No: 979723
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ÖNDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kadın Kooperatifleri, Doğu Anadolu Bölgesi, Sosyoekonomik Etki, Tableau, Veri Görselleştirme, Women's Cooperatives, Eastern Anatolia Region, Socio-economic Impact, Tableau, Data Visualization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Doğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin mevcut durumunu, faaliyet alanlarını ve sosyoekonomik etkilerini incelemektedir. Araştırmada, bölgedeki kadın kooperatiflerinin il bazındaki dağılımları görselleştirilerek sayısal veriler üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmada Tableau ve diğer veri analiz araçları kullanılarak coğrafi dağılım haritaları, pasta grafikler ve balon grafikler hazırlanmış, bu sayede kooperatiflerin sayısal yoğunlukları ve faaliyet çeşitlilikleri görsel olarak ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, Van ve Malatya illerinin en fazla kadın kooperatifine sahip olduğunu, Iğdır, Muş ve Tunceli gibi illerde ise sayının oldukça düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca, kadın kooperatiflerinin yerel ekonomiye katkı sağladığı, istihdam yarattığı ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlenmesine destek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, bölgedeki kooperatiflerin bazı yapısal ve finansal sorunlar yaşadığı, özellikle pazarlama ve sürdürülebilirlik konularında destek ihtiyacının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, kadın kooperatiflerinin bölgesel kalkınma sürecindeki önemini vurgulamakta ve politika yapıcılar ile ilgili kurumlar için yol gösterici olabilecek veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the current situation, fields of activity, and socio-economic impacts of women's cooperatives operating in the Eastern Anatolia Region. The research visualizes the provincial distribution of women's cooperatives in the region and evaluates them based on numerical data. Using Tableau and other data analysis tools, geographic distribution maps, pie charts, and bubble charts were prepared, thereby visually presenting the numerical density and diversity of cooperative activities. The findings reveal that the provinces of Van and Malatya have the highest number of women's cooperatives, while provinces such as Iğdır, Muş, and Tunceli have significantly lower numbers. Additionally, it was concluded that women's cooperatives contribute to the local economy, create employment, and support the strengthening of gender equality. However, it was also identified that cooperatives in the region face certain structural and financial challenges, with a high need for support particularly in marketing and sustainability issues. This study emphasizes the importance of women's cooperatives in the regional development process and provides data that can serve as a guide for policymakers and relevant institutions.