Kadın kooperatiflerinin kadınların ekonomik ve sosyal yaşamlarına etkisi: Mersin ilinin değerlendirilmesi
The impact of women's cooperatives on women's economic and social lives: The case of Mersin province
- Tez No: 920053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN BAHŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın kooperatifleri, ekonomik bağımsızlık, sosyal güçlenme, yerel kalkınma, Mersin, Women's cooperatives, economic independence, social empowerment, local development, Mersin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, Mersin ilindeki kadın kooperatiflerinin kadınların ekonomik ve sosyal yaşamlarına olan etkileri ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Kooperatiflerin kadınların yaşamlarına sağladığı bireysel, sosyal ve ekonomik katkılar üzerinde durulmuş ve kadınların kooperatiflere katılma nedenleri ile üyelik sonrasında yaşadıkları değişim ve beklentiler analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, kadınların kooperatiflere katılmalarıyla özgüvenlerinin önemli ölçüde arttığını, ekonomik bağımsızlık kazandıklarını ve sosyal çevreleriyle olan ilişkilerinin güçlendiğini ortaya koymuştur. Kooperatif üyeliği sonrasında elde edilen gelirlerin ise çoğunlukla kadınların kişisel ihtiyaçlarına ve ailelerine harcandığı gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra, kooperatifler tarafından sunulan eğitimler ve atölye çalışmalarının kadınların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirdiği tespit edilmiştir. Bu eğitimler sayesinde kadınların işgücü piyasasına katılımları teşvik edilmiş, yerel kalkınmaya katkıları artmış ve kadınların toplumsal statülerinin olumlu yönde değiştiği görülmüştür. Ayrıca, kooperatiflerin kadınların ekonomik olarak güçlenmelerinde ve bağımsız bir gelir kaynağı elde etmelerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Kooperatiflerin bu şekilde kadınların sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal olarak da güçlenmelerine katkıda bulunduğu vurgulanmıştır. Sonuç olarak, kadın kooperatiflerinin sürdürülebilirliğinin artırılması, kadınlara yönelik eğitim programlarının yaygınlaştırılması ve finansal desteklerin sağlanması, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanma ve sosyal olarak daha güçlü bireyler haline gelmelerinde önemli bir rol oynamaktadır. Çalışma, kadın kooperatiflerinin bölgesel kalkınma ve toplumsal cinsiyet eşitliği açısından taşıdığı önemin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of women's cooperatives in Mersin province on women's economic and social lives have been examined in detail. The individual, social, and economic contributions of the cooperatives to women's lives were emphasized, and the reasons for women's participation in the cooperatives, as well as the changes and expectations they experienced after membership, were analyzed. The findings of the study revealed that with their participation in cooperatives, women's self-confidence significantly increased, they gained economic independence, and their relationships with their social circles strengthened. It was observed that the income obtained after cooperative membership was mostly spent on women's personal needs and their families. In addition, it was determined that the trainings and workshops offered by the cooperatives improved women's professional knowledge and skills. Thanks to these trainings, women's participation in the labor market was encouraged, their contributions to local development increased, and their social status positively changed. Furthermore, it was found that cooperatives were effective in empowering women economically and enabling them to obtain an independent source of income. It was emphasized that cooperatives contribute not only to women's economic empowerment but also to their social empowerment. In conclusion, increasing the sustainability of women's cooperatives, expanding training programs for women, and providing financial support play an important role in helping women gain economic independence and become stronger individuals socially. The study highlights the significance of women's cooperatives in terms of regional development and gender equality.