Yöneticilerin stratejik liderlik davranışlarının çalışanların iç girişimcilikleri üzerine etkisi: Türkiye ve Almanya örneği
The effect of managers' strategic leadership behaviors on employees' intrapreneurship: The case of Turkiye and Germany
  1. Tez No: 979798
  2. Yazar: OSMAN MAVUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATILHAN NAKTİYOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, Etik liderlik, Girişimci liderlik, Transformational leadership, Ethical leadership, Entrepreneurial leadership
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yöneticilerin göstermiş olduğu stratejik liderlik davranışlarının, çalışanların yenilikçi davranış ve girişimcilik düzeyleri üzerindeki etkisini ve bu etkide iş yeri refahı, örgütsel iklim ve özerkliğin rolünü incelemektir. Bu amaçla çalışmada ele alınan stratejik liderlik, yenilikçi davranış, iç girişimcilik, iş yeri refahı, örgütsel iklim ve özerklik değişkenleri detaylı bir şekilde incelenmiş; bir yandan stratejik liderliğin çalışanların yenilikçi ve girişimci davranışları üzerindeki etkisi araştırılırken, diğer yandan bu ilişki üzerinde etkili olabileceği düşünülen iş yeri refahı, örgütsel iklim ve özerklik değişkenlerinin aracılık rolü olup olmadığı değerlendirilmiştir. Bu açıdan mevcut çalışmanın, literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma hem yurt içi hem de yurt dışı örneklemlerden elde edilen verilere dayanmaktadır. Toplamda 1.403 katılımcının verileri analiz edilmiştir. Verilerin uygun istatistiksel analizleri, yöneticilerin stratejik liderlik davranışlarının çalışanların yenilikçi ve girişimci davranış düzeyleri üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, iş yeri refahı, örgütsel iklim ve özerklik değişkenlerinin bu ilişkide kısmi aracılık rolleri üstlendiği belirlenmiştir. Bu araştırmanın bulguları, stratejik liderlik, yenilikçi davranış, girişimci davranış, iş yeri refahı, örgütsel iklim ve özerklik arasındaki dinamik ilişkileri ortaya koyarak, yöneticilere örgütsel başarıyı artırmada değerli içgörüler sunmaktadır
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the impact of strategic leadership behaviours exhibited by managers on employees' levels of innovation and entrepreneurship, as well as the role of workplace well-being, organizational climate, and autonomy in this effect. In line with this objective, the study thoroughly analyses the variables of strategic leadership, innovation, entrepreneurship, workplace well-being, organizational climate, and autonomy. While investigating the influence of strategic leadership on innovation and employee intrapreneurship, the study also evaluates whether workplace well-being, organizational climate, and autonomy serve as mediating variables in this relationship. In this regard, the present study is expected to make a significant contribution to the literature. The research is based on data collected from both domestic and international samples, with a total of 1,403 participants. Appropriate statistical analyses of the data reveal that managers' strategic leadership behaviours have a positive and significant impact on employees' levels of innovation and intrapreneurship. Furthermore, workplace well-being, organizational climate, and autonomy are found to play partial mediating roles in this relationship. The findings of this study shed light on the dynamic relationships between strategic leadership, innovation, employee intrapreneurship, workplace well-being, organizational climate, and autonomy, providing valuable insights for managers to enhance organizational success.