Türkçe Şâfiî ilmihallerinin incelenmesi
An analysis of Turkish Shafi'i ilmihals
  1. Tez No: 979829
  2. Yazar: ZÜMRÜT HAŞEMİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE ONUK DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, İlmihal, Şâfiî, Hanefî, Türkçe, İbadet, Islamic Law, Ilmihal, Shafi'i, Hanafi, Turkish, Worship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
İlmihal kelimesi kişinin amelî ve dinî bilgileri pratik ve kolay öğrenmesini sağlaması anlamına gelmektedir. Bu bilgileri ihtiva eden eserlere de aynı isim verilmiştir. İlmihal eserleri Osmanlı döneminden günümüze kadar toplumun ameli ve dinî bilgileri kolayca öğrenmesini sağlayan baş ucu eserlerinden olmuştur. Ülkemizde halkın büyük çoğunluğu Hanefî mezhebine mensup iken, Doğu ve Güney Doğu bölgelerinde halkın çoğunluğu Şâfiî mezhebine mensuptur. İlmihal eserleri en çok Hanefî mezhebine göre yazılmışken Şâfiî mezhebinde yazılan ilmihal eserleri oldukça azdır. Hanefi mezhebinde yazılan ilmihaller, bu mezhebe mensup bireylerin dinî bilgi ihtiyacını karşılarken Şâfiî mezhebine mensup bireyler için ihtiyacı karşılamada yetersiz kalmıştır. Bu çalışmadaki temel amaç Türkçe yazılmış Şâfiî ilmihallerin üslup, konu dağılımı, güncel meseleleri ele alma bakımından incelenmesidir. Tez çalışmamızın sonucunda genel olarak Şâfiî ilmihallerinde sade ve anlaşılır bir üslup kullanıldığı, ibadet konularına ağırlık verildiği, kadın ve güncel meselelere yeteri kadar yer verilmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term ilmihal refers to works that enable individuals to acquire practical and religious knowledge in a simple and accessible way. Texts containing such knowledge have also come to be known by the same name. From the Ottoman period to the present, ilmihal books have served as essential reference works that allowed society to easily learn practical and religious knowledge. While the majority of the population in Türkiye adheres to the Hanafi school of thought, people living in the Eastern and Southeastern regions predominantly belong to the Shafi'i school. Although many ilmihals have been written according to the Hanafi madhhab, the number of ilmihals authored for the Shafi'i madhhab is comparatively very limited. As a result, while Hanafi ilmihals have generally met the needs of their followers, Shafi'i ilmihals have remained insufficient to address the needs of their adherents. The primary aim of this study is to examine Turkish-language Shafi'i ilmihals in terms of language and style, thematic content, and treatment of contemporary issues. The findings of the study indicate that most Shafi'i ilmihals employ a clear and comprehensible language, focus heavily on acts of worship, and give limited attention to issues concerning women and contemporary matters.