İran'ın Okhara Köyü'nde oynanan çocuk oyunları ve bu oyunların eğitimsel işlevi üzerine bir inceleme
A study on children's games played in Okhara Village, Iran and their educational function
- Tez No: 979840
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR GÜCÜYETER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: geleneksel oyunlar, kültürel miras, çocuk gelişimi, Okhara köyü, antropolojik, traditional games, cultural heritage, child development, Okhara village, anthropological
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Folklor, bir toplumun kuşaklar boyunca aktardığı sözlü ve geleneksel kültürünün bir yansımasıdır. Bu kapsamda, çocukların kültürel yaşamında önemli bir yer tutan çocuk folkloru, masallardan ninnilere, oyunlardan tekerlemelere kadar geniş bir alanı kapsar. Bu çalışma, İran'ın Okhara köyünde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarını belgelemeyi ve bu oyunların kültürel, eğitimsel ve sosyal işlevlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu araştırma, antropolojik bir yaklaşım benimseyerek, kültürel bağlamın derinlemesine anlaşılmasını sağlamak amacıyla nitel veri toplama yöntemlerini kullanmıştır. Çalışmada, katılımcı gözlem tekniği sayesinde araştırmacı, çocuk oyunlarının doğal ortamlarında gerçekleşme biçimlerini bizzat deneyimlemiştir. Ayrıca, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla ebeveynler, eğitimciler ve çocuklarla etkileşime geçilerek, geleneksel oyunların günümüzdeki işlevleri gibi temalar derinlemesine incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada, Okhara köyünde derlenen 18 geleneksel oyun (örneğin“Ağaç Oyunu”,“Qurd-Qurd”,“Yumurta Oyunu”) tanıtılmış ve bu oyunların yaş gruplarına, cinsiyete ve mevsime göre sınıflandırılması yapılmıştır. Araştırma, yerel oyunların çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimine katkılarını vurgularken, modern yaşam tarzlarının bu oyunların kaybolmasına yol açtığını da ortaya koymaktadır. Sonuçlar: Sonuç olarak, Oyunların, çocuklara işbirliği, stratejik düşünme, fiziksel beceri ve kültürel değerleri aktarma gibi işlevleri olduğu belirtilmiştir. bu oyunların yeniden canlandırılmasının kültürel mirasın korunması ve çocuk gelişimine katkı sağlaması açısından önemli olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Folklore is a reflection of a society's oral and traditional culture, passed down through generations. Children's folklore, which holds a significant place in children's cultural lives, encompasses a wide range of subjects, from fairy tales and lullabies to games and nursery rhymes. This study aims to document traditional children's games, which have been forgotten in the village of Okhara, Iran, and to analyze their cultural, educational, and social functions. Method: This research adopted an anthropological approach and employed qualitative data collection methods to provide an in-depth understanding of the cultural context. Through participant observation, the researcher experienced firsthand the ways children's play unfolds in their natural environments. Furthermore, semi-structured interviews were conducted with parents, educators, and children, exploring themes such as the contemporary functions of traditional play. Findings: The study introduces 18 traditional games compiled in Okhara village (e.g.,“Tree Game,”“Qurd-Qurd,”“Egg Game”) and classifies them by age group, gender, and season. While highlighting the contributions of these local games to children's physical, cognitive, and emotional development, the research also reveals how modern lifestyles are leading to their disappearance. Conclusion: The results indicate that these games serve functions such as fostering cooperation, strategic thinking, physical skills, and transmitting cultural values. Revitalizing these games is emphasized as crucial for preserving cultural heritage and supporting child development.