Öğretmenlerde din algısı (Eğitim ve bilim emekçileri sendikası örneği üzerine)
The perception of religion in teachers (On the example of education and science union)
- Tez No: 979841
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN TOKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Din, Sociology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din algısı, Din sosyolojisi, Eğitim-Sen, Perception of religion, Religious sociology, Eğitim-Sen
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
Özet
Toplumsal bir fenomen olan dinîn toplum ve toplumsal kurumlarla ilişkisi karmaşık ve süreklilik arz etmektedir. Toplumsal yapıları etkileme ve oradan etkilenme potansiyeli dinîn toplumla ilişkisinde dinî bazen özne bazen de nesne olarak konumlandırmaktadır. Bu çalışma toplumun norm ve kurallarının korunup sonraki kuşaklara aktarılması ve bireylerin toplumsallaşma sürecinde aktif rol oynayan öğretmenlerin din ile ilişkilerinin açıklanma çabasıdır. Bu çalışmada öğretmenlerin din algısı, dinî inançları, ibadetlerle ilişkileri ve dinî tecrübeleri incelenmeye çalışılacaktır. Ayrıca öğretmenlerin dinîn toplumsal alandaki yansımaları ve değişimleri, din- siyaset ilişkisi, kurumsal din, cemaatlerin ve tarikatların toplumsal, ekonomik ve siyasi faaliyetleri hakkındaki düşünceleri ve tecrübeleri açıklanmaya çalışılacaktır. Bu amaçla Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikasına mensup yirmi bir öğretmenle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship of religion, which is a social phenomenon, with society and social institutions is complex and continuous. The power to affect social structures and the potential to be affected by them positions religion sometimes as a subject and sometimes as an object in the relationship of religion with society. This study is an effort to explain the relationship of teachers, who play an active role in the preservation and transmission of the norms and rules of society to the next generations and the socialization process of individuals, with religion. In this study, teachers' perception of religion, religious beliefs, relationships with worship and religious experiences will be examined. In addition, teachers' thoughts and experiences on the reflections and changes of religion in the social sphere, the relationship between religion and politics, institutional religion, and the social, economic and political activities of communities and sects will be explained. For this purpose, in-depth interviews were conducted with twenty-one teachers who are members of the Education and Science Workers' Union.