Honamlı ve Saanen keçi ırklarında retina varyasyonlarının funduskopik muayene ile belirlenmesi ve karşılaştırılması
Determination and comparison of retinal variations in Honamlı and Saanen goat breeds by funduscopic examination
  1. Tez No: 979842
  2. Yazar: ROJDA YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BELGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fundus, Görüntüleme, Göz, Keçi, Retina, Eye, Fundus, Goat, Imaging, Retina
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, sağlıklı Honamlı ve Saanen ırkı keçilerin retina varyasyonlarının funduskopik muayene ile belirlenmesi ve elde edilen bulguların karşılaştırılması amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Materyali, toplam 60 baş, 1 yaşlı dişi Honamlı ve Saanen ırkı keçi (30 Honamlı-30 Saanen) oluşturdu. Fiziksel ve oftalmik muayene sonrası retina varyasyonları fundus kamerası ile belirlendi. Alınan anlık görüntüler bilgisayar ortamına aktarıldı. Elde edilen görüntüler üzerinde tapetal ve non-tapetal alan rengi ve deseni, optik diskin şekli, rengi ve konumu, Bergmeister papillası varlığı, optik diskten çıkan arter ve vena sayısı, optik diskten çıkan rostral ve ventral yönlü arter ve venaların dağılımı belirlendi. Tapetal ve non-tapetal alan ölçümü, optik diskin alanı ve çap ölçümü piksel bazında değerlendirildi. Bulgular: Tapetal alan rengi ağırlıklı olarak Honamlı ve Saanen keçi ırklarında mavi-sarı-yeşil olarak belirlendi. Non-tapetal alan rengi her iki ırkta da siyah renkte görüldü. Optik diskin şekli her iki ırkta da oval veya yuvarlak şeklinde saptandı. Optik diskin rengi; her iki ırkta da ağırlıklı olarak açık turuncu renkte gözlendi. Optik disk her iki ırkta da büyük çoğunluğu tapetal bölgede olmak üzere tapetal-nontapetal sınırda görüldü. Bergmeister papillası her iki ırkta da yüksek oranda gözlendi. Her iki ırkta da optik diskten çıkan arter sayısı 3 ile 6 arasında, vena sayısı ise 2 ile 3 arasında dağılım gösterdi. Her iki keçi ırkında da 2 ile 4 arasında dağılım gösteren rostral arter, 1 ile 3 arasında dağılım gösteren ventral arter yanısra ağırlıklı olarak 1 adet rostral ve ventral vena tespit edildi. İki ırkın retinalarında tapetal alan, non-tapetal alan ve optik disk alanı ve optik diskin çap ölçüm değerlerinin karşılaştırmasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Honamlı ve Saanen keçi ırklarında oftalmik, ultrasonografik ve fundus muayeneleri sonucunda elde edilen verilerin birbirine yakın olduğu dikkati çekti.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the retinal variations of healthy Honamlı and Saanen goat breeds by funduscopic examination and compare the findings. Material and Methods: The study material consisted of 60 one-year-old female goats, including 30 Honamlı and 30 Saanen individuals. Following physical and ophthalmic examinations, retinal variations were identified using a fundus camera. The still images obtained were transferred to a computer. On these images, the following features were identified: the color and pattern of the tapetal and non-tapetal areas; the shape, color, and position of the optic disc; the presence of the Bergmeister's papilla; the number of arteries and veins emerging from the optic disc; and the distribution of rostral and ventral arteries and veins originating from the optic disc. The measurements of the tapetal and non-tapetal areas, as well as the area and diameter of the optic disc, were evaluated on a pixel basis. Results: The tapetal area color was predominantly observed as blue-yellow-green in both Honamlı and Saanen goat breeds. The non-tapetal area appeared black in both breeds. The shape of the optic disc was identified as either oval or round in both groups. The optic disc color was mostly light orange in both breeds. In the majority of cases, the optic disc was located within the tapetal region, near the tapetal-non-tapetal junction, in both Honamlı and Saanen goats. The presence of the Bergmeister papilla was observed at a high rate in both breeds. The number of arteries emerging from the optic disc ranged from 3 to 6, and the number of veins ranged from 2 to 3 in both breeds. Rostral arteries ranged from 2 to 4, and ventral arteries ranged from 1 to 3 in both Honamlı and Saanen goats. In both breeds, typically one rostral and one ventral vein were observed. There was no statistically significant difference between the two breeds in terms of tapetal area, non-tapetal area, optic disc area, and optic disc diameter measurements. Conclusion: It was concluded that the findings obtained from ophthalmic, ultrasonographic, and fundus examinations in Honamlı and Saanen goat were close to each other.