Carboxylated ε-poly-L-lysine (CPLL)' nin koç spermasının kısa süreli saklanmasına etkisi
Effect of carboxylated ε -poly-L-lysine (CPLL)on short-term storage of ram sperm
- Tez No: 979850
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: CPLL, kısa süreli saklama, koç, spermatolojik parametre, CPLL, ram, short-term storage, spermatological parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma CPLL ilave edilen koç spermasının 4°C de kısa süreli saklanmasına etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Ocak 2023-Şubat 2023 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Çiftliğindeki 7 adet Kıvırcık koçtan sperma alınarak gerçekleştirildi. Sulandırılan spermadan 1.grup kontrol grubu olarak belirlendi. Deney gruplarından birine 0.05gr CPLL (%0.5) diğerine ise 0.1 gr Cpll (%1) eklendi. Sulandırılan spermalar 4°C de saklandı. Dört farklı zaman aralığında (0,3,6,24.saatler) kontrol ve deney gruplarının spermatolojik kalite parametreleri incelendi. Verilerin analizinde post-hoc Tukey testi uygulanmıştır. Her grup için parametrelerin ortalama ve standart hataları hesaplandı ve tüm değerler çalışma boyunca bu biçimde (mean± SEM) sunulmuştur. Bulgular: İncelenen parametrelerin hiçbirisinde CPLL ilavesinin önemli bir etki oluşturmadığı tespit edildi (P>0.05) Bu sonucun sentetik bir antifreeze protein analoğu olan CPLL nin kriyoprezervasyonda daha etkili olabileceğinden ileri geldiği düşünülmektedir. Sonuç: Koç spermasının kısa süreli 24 saat boyunca saklanmasında önemli bir koruyucu etki sağlamadığı kanısına varılmıştır (P>0.05).
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the effects of adding CPLL to ram semen during short-term storage at 4°C. Materials and Methods: The study was carried out between January 2023 and February 2023 using semen collected from seven Kıvırcık rams at the Adnan Menderes University Veterinary Faculty Farm. The diluted semen was divided into three groups: the first group was designated as the control, while 0.05 g of CPLL (0.5%) and 0.1 g of CPLL (1%) were added to the two experimental groups, respectively. The semen samples were stored at 4°C. Spermatological quality parameters of both control and experimental groups were evaluated at four different time points (0, 3, 6, and 24 hours). Post-hoc Tukey test was applied for statistical analysis of the data. For each group, the mean and standard error (mean ± SEM) of the parameters were calculated and reported accordingly throughout the study. Result: It was determined that the addition of CPLL did not have a statistically significant effect on any of the examined parameters (P > 0.05). This result suggests that CPLL, a synthetic antifreeze protein analogue, may be more effective in cryopreservation rather than in short-term storage. Conclusion: It was concluded that CPLL does not provide a notable protective effect for ram semen during 24-hour short-term storage at 4°C (P > 0.05).