Aile içi şiddet mağduru çocukların ceza muhakemesi bağlamında adalet sistemine erişimi
The access of child victims of domestic violence to the justice system in the context of criminal procedure
- Tez No: 979851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Ceza muhakemesi hukuku, Ceza soruşturma, Kamu hukuku, Kanunlar 5395 sayılı, Kanunlar 6284 sayılı, Türk ceza hukuku, Türk medeni hukuku, Domestic violence, Law of criminal procedure, Criminal investigation, Public law, Laws 5395 numbered, Laws 6284 numbered, Turkish criminal law, Turkish civil law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Ceza hukukunda suç olarak düzenlenen fiili gerçekleştiren kişi fail olarak tanımlanır. Bu suçun muhatabı ise mağdurdur. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre çocuk, 18 yaş altındaki kişidir. Çalışma ile aile içi şiddet mağduru çocukların, adalet sistemine erişim süreçleri 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde incelenmektedir. Bu kapsamda çocuk mağdurlar açısından çocukların yüksek yararı ilkesi temel alınarak tüm adli sürecin çocuk dostu yaklaşımla yürütülmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Aile bireyleri tarafından farklı şiddet türlerinin muhatabı ve mağduru olan çocukların adli süreç içerisindeki konumu ve durumu detaylı şekilde ele alınmaktadır. Ulusal ve uluslararası mevzuatta aile içi şiddet mağdurları hakkındaki düzenlemelere yer verilmektedir. Türkiye'de uygulanmakta olan sisteme ilişkin esaslar Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Çocuk Koruma Kanunu ve 6284 Sayılı Kanun çerçevesinde açıklanmaktadır. Uluslararası alanda ise Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği uygulamaları ve düzenlemelerine yer verilmektedir. Çalışmada şiddet mağduru olan çocukların adli sürece erişimi, ulaşabildikleri şikâyet mekanizmaları ve ihbar olanakları açıklanmış olup süreç içerisinde ve daha sonrasında uygulanabilen 6284 Sayılı Kanun ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamındaki koruyucu ve önleyici tedbirler açıklanmıştır. Ayrıca tez ile suç mağduru çocukların korunması ve ikincil mağduriyet yaşamaması adına düzenlenmiş mekanizmalar olan, sevgi evleri, çocuk izlem merkezleri, adli görüşme odaları gibi kurumlardan bahsedilmiş; idarenin yükümlülükleri ile destekleyici mekanizmaların görevlerine değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünde, çocuk mağdurların adalet sistemine erişimini güçlendirmek ve kolaylaştırmak adına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In criminal law, the person who commits an act defined as a crime is referred to as the perpetrator, while the person subjected to the offense is identified as the victim. According to Article 6 of the Turkish Penal Code No. 5237, a child is defined as any person under the age of eighteen. This study examines the processes through which child victims of domestic violence access the justice system, within the scope of the Criminal Procedure Code No. 5271. In this context, it is emphasized that, with regard to child victims, the entire judicial process must be conducted with a child-friendly approach, based on the best interests of the child principle. The position and circumstances of children, who are subjected to various forms of violence by family members, are addressed in detail within the judicial process. Both national and international legal frameworks regulating the rights of victims of domestic violence are examined. The principles applied in the Turkish legal system are analyzed within the framework of the Turkish Penal Code, the Criminal Procedure Code, the Child Protection Law and Law No. 6284 on the Protection of the Family and the Prevention of Violence Against Women. At the international level, relevant practices and regulations of the United Nations and the European Union are also included. The study outlines the available complaint and reporting mechanisms for child victims of violence, as well as their ability to access the justice system. In addition, the protective and preventive measures that may be implemented both during and after the judicial process are analyzed within the context of Law No. 6284 and the Child Protection Law. Additionally, institutional mechanisms designed to protect child victims and prevent secondary victimization, such as residential care institutions, child monitoring centers and judicial interview rooms are discussed. The study also examines the responsibilities of public authorities and the roles of support mechanisms. In the final part of the thesis, recommendations are made to strengthen and facilitate child victims' access to the justice system.