Yapay zekâ destek sistemlerinin kişiselleştirilmiş pazarlama stratejilerine etkisi: Netnografik bir inceleme
The impact of artificial intelligence support systems on personalized marketing strategies: A netnographic analysis
- Tez No: 979879
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÖKDEMİR EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişiselleştirme, Yapay zeka, Personalization, Artificial intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Pazarlama alanında artan rekabet koşulları, müşteri deneyimlerini iyileştirme ve rekabet avantajı elde etme ihtiyacını ön plana çıkarmaktadır. İşletmeler, teknolojiyle entegre bir şekilde yapay zekâ (YZ) destekli kişiselleştirme uygulamalarına yönelmektedir. Yapay zekâ, büyük veri depolarının analitiği, makine öğrenmesi ve doğal dil işleme tekniklerindeki gelişmelerle; tüketici davranışlarını doğru ve etkin bir şekilde analiz edebilmektedir. Bu, pazarlama alanında faaliyet gösteren markaların hedef müşteri gruplarının bireysel ihtiyaçlarını belirleyerek kişiselleştirilmiş ürün ve hizmet sunma imkânı sağlamaktadır. Sohbet robotları ve sanal asistanlar gibi YZ destekli uygulamalar, birebir etkileşimle müşteri yolculuğunu analiz ederek ihtiyaçları doğrudan tespit etme olanağı sunmaktadır. Ayrıca, e-ticaret platformları ve sanal reklamcılık gibi öneri sistemleri, müşteri bağlılığını ve dönüşüm oranlarını artırarak işletmelerin pazar etkinliğini yükseltmektedir. Yapay zekâ, hedef kitleyi daha isabetli belirleme, müşteri memnuniyetini artırma ve pazarlama maliyetlerini optimize etme gibi avantajlar sağlamaktadır. Ancak, YZ'nin pazarlama uygulamalarındaki etik sorunları, veri gizliliği zorlukları ve algoritmaların önyargılı veya duygusal eksiklikler içeren sonuçlar üretme riski gibi sınırlılıkları bulunmaktadır. Bu durum, müşteri güvenini zedeleme potansiyeli taşımaktadır. Bu çalışma, yapay zekâ destek sistemlerinin kişiselleştirilmiş pazarlama stratejilerindeki etkilerini, avantajlarını ve zorluklarını netnografi yöntemiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Duolingo ve Trendyol gibi popüler platformlar üzerinden öğrenci katılımcı ile gerçekleştirilen netnografik bir çalışma yürütülmüştür. Bu deneysel çalışma, çevrimiçi toplulukların YZ destekli kişiselleştirme uygulamalarına yönelik davranışlarını, algılarını ve etkileşimlerini derinlemesine analiz ederek, kişiselleştirilmiş pazarlama stratejilerinin pratikteki etkisini ortaya koymuştur. Netnografi yöntemi, kullanıcı deneyimlerini doğal ve gerçekçi bir ortamda gözlemleme imkânı sağlayarak, YZ'nin müşteri odaklı pazarlama süreçlerindeki rolünü daha iyi anlamayı mümkün kılmıştır. Endüstri 4.0 ve 5.0 gibi dijital dönüşüm süreçleriyle, yapay zekâ nın pazarlamada yenilikçi çözümler sunacağı öngörülmektedir. Bununla birlikte, etik ilkelerin dikkate alınması ve veri güvenliği için şeffaf politikaların benimsenmesi, YZ uygulamalarının sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışma, netnografik bulgular ışığında, yapay zekâ nın kişiselleştirilmiş pazarlamadaki potansiyelini ve zorluklarını sentezleyerek, işletmelere stratejik öneriler sunmayı ve pazarlamacılar ile araştırmacılar için teorik ve pratik içgörüler sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Increasing competition in the marketing field highlights the need to improve customer experiences and gain a competitive advantage. Businesses are turning to AI-powered personalization applications integrated with technology. AI, with advances in big data analytics, machine learning, and natural language processing techniques, can accurately and effectively analyze consumer behavior. This enables brands operating in the marketing field to identify the individual needs of their target customer groups and offer personalized products and services. AI-powered applications such as chatbots and virtual assistants offer the ability to directly identify needs by analyzing the customer journey through one-on-one interaction. Furthermore, recommendation systems such as e-commerce platforms and virtual advertising increase customer loyalty and conversion rates, thereby boosting businesses' market effectiveness. Artificial intelligence offers advantages such as more accurately identifying the target audience, increasing customer satisfaction, and optimizing marketing costs. However, AI has limitations in marketing applications, such as ethical issues, data privacy challenges, and the risk of algorithms producing biased or emotionally deficient results. This situation has the potential to undermine customer trust. This study aims to examine the effects, advantages, and challenges of artificial intelligence support systems in personalized marketing strategies using the netnography method. In this context, a netnographic study was conducted with student participants through popular platforms such as Duolingo and Trendyol. This experimental study revealed the practical impact of personalized marketing strategies by deeply analyzing the behaviors, perceptions, and interactions of online communities towards AI-supported personalization applications. The netnography method enabled a better understanding of AI's role in customer-focused marketing processes by providing the opportunity to observe user experiences in a natural and realistic environment. With digital transformation processes such as Industry 4.0 and 5.0, artificial intelligence is expected to offer innovative solutions in marketing. However, considering ethical principles and adopting transparent policies for data security are critical for the sustainability of AI applications. In this context, the study aims to synthesize the potential and challenges of artificial intelligence in personalized marketing in light of netnographic findings, to provide strategic recommendations to businesses, and to offer theoretical and practical insights for marketers and researchers.