Atatürk döneminde fotoğraf ve fotoğrafçılar
Atatürk's period photographs and photographers
  1. Tez No: 979880
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, Tarih, History of Turkish Revolution, History
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk, Fotoğraf, Fotoğrafçılık, Sanat, Atatürk Fotoğrafçıları, Ataturk, Photograph, Photography, Art, Ataturk Photographers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Fotoğraf, Fransa'da ortaya çıktığı andan itibaren Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde hızla gelişmiş ve çok yönlü bir sanat dalı olarak geniş bir görünürlük elde etmiştir. Kısa sürede bireysel ve toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelen fotoğraf, Osmanlı topraklarında da çeşitli stüdyolarda yer almaya başlamıştır. Osmanlı Devleti'nde zamanla hem sanatsal bir ifade biçimi hem de belge üretme aracı olarak profesyonel ve amatör düzeyde yaygınlaşmıştır. Türkiye'de ise fotoğrafın yaygınlaşması ve gelişimi, Osmanlı'dan miras kalan bu birikimin üzerine inşa edilerek, özellikle Atatürk Dönemi'nde ivme kazanmıştır. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında fotoğraf, yeni ulus-devletin inşasında, toplumsal dönüşümün aktarılmasında ve modernleşme ideallerinin yansıtılmasında temel araçlardan biri olmuştur. Atatürk'ün fotoğraflarına bakıldığında, onu silah arkadaşlarıyla cepheden cepheye koşarken, köylülerle bağdaş kurup sohbet ederken, Florya'da halkın arasında denize girerken, Çankaya Köşkü'nde diplomatik temaslarda bulunurken ya da çocuklarla salıncakta şakalaşırken görmek mümkündür. Ayrıca doğaya duyduğu saygıyı bir ağacı kesmemek adına köşkü taşıttığı örnekte, Atatürk Orman Çiftliği'nde traktör kullanırken, zeybek oynarken ya da bir heykeli incelerken çekilmiş karelerde mevcuttur. Bu çalışmada, söz konusu döneme ait fotoğraflar değerlendirilmiş ve bu karelerin oluşmasında etkili olan fotoğrafçılar ile onların bakış açıları tarama modeli tekniğiyle incelenmiştir. Atatürk'ün fotoğrafa ve fotoğrafçılara özel bir önem atfettiği; dönemin görsel hafızasını oluşturan bu belgeleri geleceğe bırakılacak en güçlü kanıtlardan biri olarak gördüğü ve bu nedenle sıklıkla profesyonel fotoğrafçılarla çalıştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since its emergence in France in the 19th century, photography rapidly developed and became a widely recognized and multifaceted art form across Europe, America, and many other parts of the world. It quickly became an integral part of individual and social life, and found a place in various studios within the Ottoman Empire as well. In time, photography became widespread in the Ottoman lands both as an artistic expression and as a documentary tool, practiced by both professionals and amateurs. In Turkey, the dissemination and development of photography were built upon this Ottoman legacy and gained momentum particularly during the Atatürk Era. In the early years of the Republic, photography became one of the main tools for constructing the new nation-state, conveying social transformation, and reflecting modernization ideals. Photographs of Atatürk depict him in a wide range of contexts: fighting on the front lines with his comrades, sitting and chatting with villagers, swimming with the public in Florya, receiving foreign guests at Çankaya Palace, playing with children on a swing, or listening to lectures with young people. He is also seen expressing his love for nature by having a mansion relocated to avoid cutting down a tree, riding a tractor at the Atatürk Forest Farm, performing the zeybek dance, or examining a sculpture. This study evaluates the photographs from this period and analyzes the perspectives of the photographers behind the lens through a scanning model (tarama modeli) approach. It is determined that Atatürk attributed particular importance to photography and photographers, viewing these images as powerful documents to be passed on to future generations and therefore consistently working with professional photographers.