Somut olmayan kültürel miras kapsamında Tavas mutfak kültürü
Tavas culinary culture within the scope of intangible cultural heritage
  1. Tez No: 979881
  2. Yazar: NUSRET ERCAN ŞENLİKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN ÇEKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Tavas, Yemek Kültürü, Geleneksel Yemekler, Yiyecek İçecek İşletmeleri, Mutfak turizmi, Tavas, Food Culture, Traditional Foods, Food and Beverage Businesses, Culinary tourism, Gastronomic tourısm
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
İnsanlar yaşadıkları coğrafi alanlarda birçok faktörün etkisiyle yüzyıllar içinde yemek kültürleri oluşturmuşlardır. Zaman içinde bu yemek kültürleri bölgeden bölgeye, yöreden yöreye değişiklik göstermiş, yemek kültürlerinin içinde de çok sayıda çorba, et yemekleri, salata, tatlı ve sebze yemekleri gibi yemek çeşitleri oluşmuştur. Bazı yemekler unutulmaya yüz tutmuş ve yeni nesil tarafından bilinirliliği azalmıştır. Bu çalışmada Tavas mutfak kültürünün araştırılması, aynı zamanda yörede bulunan işletmelerin menülerinde yerel yiyeceklere yer verme durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu doğrultuda Tavas ilçesinde yaşayan 20 birey ve 10 yiyecek içecek işletmesi araştırma kapsamına dâhil edilmiştir. Çalışmada 50 yaş ve üstü bireyler araştırma kapsamına alınmış ve yapılan görüşmelerde Tavas'a özgü yemekler, özel günlerde tüketilen yemekler ve bu yemeklere ait reçeteler ile mutfak düzeni ve sofra adabına ilişkin veriler ortaya konmuştur. Tavas'ta bulunan 10 yiyecek içecek işletmesi ile yapılan görüşmelerde ise işletmelerin menülerinde yöresel yemeklere yer verip vermedikleri, hangi yöresel yemeklerin menüde yer aldığı, yöresel yemeklerin menüde yer alma nedenleri, yöresel yemeklere menüde yer verilmesinin işletmenin imajına katkısı, kullanılan malzemelerin tedarik süreci ile ilgili bilgiler elde edilmiştir. Araştırma sonucunda işletmelerin yöresel ürünleri işletmelerde kullandıkları, ürünleri yerel işletmelerden tedarik ettikleri tespit edilmiştir. Tavas'ta katılımcılar tarafından en çok üretilip tüketildiği belirtilen yöresel yemekler arasında top tarhana, Tavas göveci, gelin turşusu, Tavas baklavası, kuru patlıcan dolması ve kaşık helvasının olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
People have created food cultures over the centuries under the influence of many factors in the geographical areas they live. Over time, these food cultures have changed from district to district and from region to region, many types of food such as soup, meat dishes, salads, desserts and vegetable dishes have emerged within food cultures. Some dishes have been forgotten and their awareness by the new generation has decreased. In this study, it was aimed to investigate the food culture of Tavas and at the same time to determine whether the businesses in the region include local foods in their menus. The interview technique, which is one of the qualitative research methods, was used in the study. In this direction, 20 people living in the Tavas district and 10 food and beverage businesses were included in the scope of the study. Individuals over the age of 50 were included in the study and in the interviews conducted, data on dishes specific to Tavas, dishes consumed on special occasions and recipes for these dishes, as well as kitchen order and table manners were revealed. In the interviews conducted with 10 food and beverage businesses in Tavas, information was obtained on whether the businesses included local dishes in their menus, which local dishes were on the menu, the reasons for including local dishes on the menu, the contribution of including local dishes on the menu to the image of the business, and the supply process of the materials used. As a result of the research, it was determined that the businesses used local products in their businesses, that they supplied the products from local businesses, and that they used natural products. It was determined that the most well-known local dishes by the participants in Tavas were top tarhana, Tavas güveci, gelin pickle, Tavas baklava, dried eggplant dolma, and spoon helva.