Sosyal medya bağımlılığı ile beden memnuniyeti arasındaki ilişkide öz şefkatin aracı rolü
The mediating role of self-compassion in the relationship between social media addiction and body satisfaction
  1. Tez No: 979886
  2. Yazar: ÖZGE KARAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN BOZANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden memnuniyeti, Sosyal medya bağımlılığı, Öz duyarlılık, Body satisfaction, Social media addiction, Self compassion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, bireylerin sosyal medya bağımlılığı düzeyleri ile beden memnuniyetleri arasındaki ilişkide öz-şefkatin aracı rolü ele alınmıştır. Nicel araştırma yaklaşımlarından biri olan yordayıcı ilişkisel desen kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, 18 ile 60 yaş aralığında yer alan ve çevrimiçi yöntemle ulaşılan 250 yetişkin birey oluşturmuştur. Katılımcıların 133'ü kadın, 117'si ise erkektir. Veri toplama sürecinde; demografik bilgileri içeren Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği- Yetişkin Formu, Beden Memnuniyeti Ölçeği ve Öz-Şefkat (Öz-Anlayış) Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler, IBM SPSS Statistics 24.0 programı ile analiz edilmiş; aracı değişken analizleri ise PROCESS v4.3 makro eklentisi ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, sosyal medya bağımlılığı ile beden memnuniyeti arasındaki ilişkide öz-şefkatin kısmi aracılık etkisi gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating role of self-compassion in the relationship between individuals' levels of social media addiction and body satisfaction was examined. A predictive correlational design, one of the quantitative research methods, was employed. The sample consisted of 250 adult individuals aged between 18 and 60, who were reached through online means. Among the participants, 133 were female and 117 were male. During the data collection process, a Personal Information Form, the Social Media Addiction Scale – Adult Form, the Body Satisfaction Scale, and the Self-Compassion (Self-Kindness) Scale were administered. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics 24.0, and mediation analysis was conducted with the PROCESS macro version 4.3. The results revealed that self-compassion had a partial mediating effect in the relationship between social media addiction and body satisfaction.