Amatör spor kulüplerinde finansal sürdürülebilirliğin incelenmesi
Investigation of financial sustainability in amateur sports clubs
- Tez No: 979904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Spor, Finance, Sports
- Anahtar Kelimeler: Amatör Spor kulüpleri, finansal sürüdürülebilirlik, spor yönetimi, Amateur sports clubs, financal sustainability, sports management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada spor kulüplerinin finansal sürdürülebilirliklerini sağlama sürecinde karşılaştıkları sorunlar, uyguladıkları yöntemler ve geliştirdikleri çözüm önerileri incelenmiştir. Çalışma kapsamında Sakarya ili Karasu ilçesinde faaliyet gösteren 9 spor kulübü yöneticisiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler MAXQDA programı aracılığıyla içerik analizine tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda üç ana tema ortaya çıkmıştır: (1) Gelir Kaynakları, (2) Uygulama Örnekleri, (3) Finansal Kaynak Alternatifleri. Bulgular, kulüplerin gelir kaynaklarının çoğunlukla düzensiz, dışa bağımlı ve süreklilikten uzak olduğunu göstermektedir. Katılımcılar, en yaygın gelir kaynağının bağışlar ve yardımlar olduğunu, ancak sponsorluklar, üye aidatları ve yönetimin gönüllü katkılarının da önemli rol oynadığını belirtmiştir. Bununla birlikte kulüpler, kermes, turnuva, yaz kampı gibi etkinlikler aracılığıyla alternatif gelir elde etmeye çalışmaktadır. Ancak bu uygulamaların çoğu küçük ölçekli ve geçici çözümler niteliğindedir. Katılımcıların önerileri ise daha kurumsal ve sürdürülebilir niteliktedir. Denetim ve şeffaflık mekanizmalarının kurulması, devlet desteklerinin yeniden yapılandırılması, tesisleşme yoluyla yeni gelir modelleri geliştirilmesi ve sponsorlukların uzun vadeli hale getirilmesi en sık dile getirilen çözüm yollarıdır. Sonuç olarak bu çalışma, spor kulüplerinin finansal açıdan kırılgan yapılara sahip olduğunu, gönüllülük ve dış desteklere aşırı bağımlı olduklarını ve sürdürülebilirlik için kurumsal dönüşüme ihtiyaç duyduklarını ortaya koymaktadır. Araştırma, hem spor kulübü yöneticileri hem de politika yapıcılar için mali sürdürülebilirlik konusunda yol gösterici veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the financial sustainability of sports clubs by exploring their main sources of income, financial practices, and proposed solutions. Within the scope of the study, semi-structured interviews were conducted with 9 sports club managers operating in the Karasu district of Sakarya province and the obtained data were subjected to content analysis through the MAXQDA program. The analysis revealed three major themes: (1) Sources of Income, (2) Practical Applications, and (3) Alternative Financial Resources. Findings indicate that most income sources of the clubs are irregular, external-dependent, and lack continuity. Participants emphasized that donations and external aids are the most common income sources, while sponsorships, membership fees, and voluntary financial contributions from the management also play significant roles. In addition, clubs attempt to generate revenue through activities such as charity bazaars, tournaments, and summer camps, yet these practices are often small-scale and temporary. The suggestions provided by participants reflect more institutional and sustainable solutions. Establishing transparency and accountability mechanisms, restructuring state financial support, developing new revenue models through facility investments, and securing long-term sponsorship agreements were highlighted as essential strategies. In conclusion, the study demonstrates that sports clubs operate with financially fragile structures, heavily relying on voluntarism and external support. The findings underline the need for institutional transformation to ensure sustainability and provide practical insights for both sports club managers and policymakers in developing effective financial strategies.