Anneden algılanan narsisizm ile sosyal kaygı belirtileri ilişkisinde ayrılma bireyleşmenin aracı rolü
The mediating role of separation-individuation in the relationship between perceived maternal narcissism and social anxiety symptoms in adults
- Tez No: 979944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Sosyal kaygı, Narcissism, Social anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, 18-45 yaş arası bireylerde anneden algılanan narsisizm ile sosyal kaygı arasındaki ilişkide ayrılma-bireyleşmenin aracı rolü incelenmiştir. Örneklem, kolayda örnekleme ile seçilen 364 katılımcı oluşturmuştur. Katılımcılara Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Anneden Algılanan Narsisistik Özellikler Ölçeği, Ayrılma-Bireyleşme Envanteri ve Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. Ölçekler arası ilişkiler Pearson Korelasyon ile, aracılık analizi SPSS PROCESS Macro 4.2 ile yapılmıştır. Demografik farklılıklar için t-testi, ANOVA ve varsayımlar sağlanmadığında Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Bulgular, ayrılma-bireyleşmenin anneden algılanan narsisizm ile sosyal kaygı arasındaki ilişkide aracı rol oynadığını göstermiştir. Anneden algılanan narsisizm, ayrılma-bireyleşmeyi; ayrılma-bireyleşme ise sosyal kaygıyı anlamlı şekilde yordamıştır. Kadınlar, anneden algıladıkları narsisizm ve sosyal kaygı düzeyleri açısından erkeklerden yüksek bulunmuştur. Ayrılma-bireyleşme düzeyleri cinsiyet ve annenin çalışma durumuna göre farklılık göstermemiştir. Sonuçlar, anneden algılanan narsisistik özelliklerin bireyleşme ve sosyal kaygı süreçlerinde önemli olduğunu ve aile danışmanlığı ile bireysel terapilerde yararlı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the mediating role of differentiation-individuation in the relationship between perceived maternal narcissism and social anxiety in individuals aged 18-45. The sample consisted of 364 participants selected by convenience sampling. Participants were administered the Socio-Demographic Information Form, the Perceived Narcissistic Traits from Mother Scale, the Differentiation-Individuation Inventory, and the Liebowitz Social Anxiety Scale. Relationships between scales were evaluated using Pearson Correlation, and mediation analysis was conducted with SPSS PROCESS Macro 4.2. For demographic differences, independent samples t-test, ANOVA, and when assumptions were not met, Kruskal Wallis-H test were used. Findings showed that differentiation-individuation played a mediating role in the relationship between perceived maternal narcissism and social anxiety. Perceived maternal narcissism significantly predicted differentiation-individuation, and differentiation-individuation significantly predicted social anxiety. Women were found to have higher levels of both perceived maternal narcissism and social anxiety than men. Differentiation-individuation levels did not differ by gender or maternal employment status. The results indicate that perceived maternal narcissistic traits are important in both individuation and social anxiety processes and that these findings may be useful in family counseling and individual therapies.