Jüvenil idiyopatik artrit tanılı hastalarda kişiselleştirilmiş mobil tabanlı egzersiz programına karşın gözetimli egzersiz programının etkinliği
The efficiency of supervised exercise program versus personalized mobile-based exercise program in patients with juvenile idiopathic arthritis
- Tez No: 979960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME NİLAY ARMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Artrit-jüvenil, Egzersiz tedavisi, Telerehabilitasyon, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Arthritis-juvenile, Exercise therapy, Telerehabilitation, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Jüvenil İdiyopartik Artrit (JİA) tanılı adölesanlarda veri-güdümlü yapay zekâ (YZ) tabanlı kişiselleştirilmiş mobil egzersiz programı (MobilEGZ) ile gözetimli kişiselleştirilmiş egzersiz programının (SüperEGZ) fonksiyonel kapasite, fiziksel uygunluk, denge, kas kuvveti, yürüme ve fiziksel aktiviteye etkilerini karşılaştırmaktı. Yöntem: 12–18 yaş aralığında 54 JİA tanılı adölesan dahil edilip, MobilEGZ ve SüperEGZ olarak iki gruba randomize edildi. Olguların fonksiyonel kapasite, fiziksel uygunluk, denge, kas kuvveti ve yürüme değerlendirmeleri başlangıç, egzersiz öncesi (3 ay akıllı saat takibi sonrası) ve egzersiz sonrası olmak üzere yapıldı. YZ destekli kişiselleştirilmiş egzersizler MobilEGZ grubunda haftada 3 gün asenkron mobil uygulama tabanlı, SüperEGZ grubunda haftada 2 gün klinikte gözetimli ve 1 gün çevrimiçi senkron olarak uygulandı. Bulgular: Her iki grupta da egzersiz programı sonrası fonksiyonel kapasitede anlamlı gelişme bulundu; ancak SüperEGZ grubunda elde edilen gelişim üstündü (p<0,05). Gövde kas kuvveti ve enduransı, üst ekstremite enduransı ve esneklik testlerinde yalnızca SüperEGZ grubunda anlamlı gelişme edildi ve gruplar arası fark SüperEGZ lehine anlamlıydı (p<0,05). Vücut kompozisyonu sonuçlarındaki gelişim her iki grupta da benzerdi (p>0,05). Ayrıca, fonksiyonel kapasite ve fiziksel uygunluk kategorilerinde SüperEGZ grubunda birçok kişide bireysel anlamlı gelişim görüldü. Denge ve kas kuvveti sonuçlarında her iki grupta da bazı skorlarda anlamlı gelişim elde edilse de gruplar arası karşılaştırmada fark yoktu (p>0,05). Yürüme parametrelerinde her iki grupta da gelişim elde edildi, ancak gruplar arası fark anlamlı değildi (p>0,05). Ancak SüperEGZ grubunda günlük adım sayısı ve yürüme mesafesi artışı anlamlı bulundu (p<0,01). Sonuçlar: Her iki egzersiz programının da JİA'lı adölesanlarda fonksiyonel kapasite, fiziksel uygunluk, denge, kas kuvveti ve yürüme üzerinde anlamlı iyileşmeler sağladığı bulundu. Ancak, SüperEGZ programının fonksiyonel kapasite, fiziksel uygunluk, yürüyüş fonksiyonu ve günlük adım sayısına dayalı fiziksel aktivite sonuçlarında daha üstün kazanımlar sağladığı görüldü. JİA'da çoklu teknoloji entegrasyonu içeren YZ temelli egzersiz reçetelemesinin fizyoterapist gözetimiyle bütünleştirildiğinde hem erişilebilirliği artırabileceği hem de fonksiyonel çıktılar üzerinde anlamlı gelişmeler sağlayabildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effectiveness of a data-driven, artificial intelligence (AI)-based personalized mobile exercise program (MobilEGZ) and a supervised personalized exercise program (SuperEGZ) on functional capacity, physical fitness, balance, muscle strength, gait, and physical activity in adolescents with Juvenile Idiopathic Arthritis (JIA). Methods: Fifty-four adolescents aged 12–18 years diagnosed with JIA were randomized into MobilEGZ and SuperEGZ groups. Functional capacity, physical fitness, balance, muscle strength, and gait parameters were assessed at baseline, pre-exercise (after 3 months of smart watch monitoring), and post-exercise. The AI-supported personalized exercise program was applied asynchronously via a mobile app three times a week in the MobilEGZ group, and in the SuperEGZ group as two supervised clinical sessions and one synchronous online session weekly. Results: Both groups showed significant improvements in functional capacity after the intervention; however, the SuperEGZ group demonstrated superior gains (p<0.05). Significant improvements in trunk muscle strength and endurance, upper extremity endurance, and flexibility were observed only in the SuperEGZ group, with between-group differences favoring SuperEGZ (p<0.05). Body composition improved similarly in both groups (p>0.05). Individual-level improvements in functional capacity and physical fitness were more frequent in the SuperEGZ group. Although both groups showed improvements in balance and muscle strength, no significant between-group differences were found (p>0.05). Gait parameters improved in both groups, but the between-group difference was not significant (p>0.05). However, step count and walking distance significantly increased in the SuperEGZ group (p<0.01). Conclusion: Both exercise programs led to significant improvements in functional capacity, physical fitness, balance, muscle strength, and gait in adolescents with JIA. Nevertheless, the SuperEGZ program provided superior gains in functional outcomes and physical activity indicators. The integration of AI-based exercise prescription with supervised physiotherapy may enhance both accessibility and clinical effectiveness in JIA rehabilitation.