Kalça cerrahisinde fasia iliaka kompartman bloğu ve sakral erektör spina bloğunun postoperatif ağrı üzerine etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of fascia iliaka compartment block and sacral erector spinae plane block on postoperative pain in hip surgery
- Tez No: 979972
- Danışmanlar: PROF. DR. RAUF GÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Fasya İliaka Kompartman Bloğu, Sakral Erektor Spina Plane bloğu, Postoperatif Analjezi, Kalça Cerrahisi, Fascia Iliaca Compartment Block, Hip Surgery, Postoperative Analgesia, Sacral Erector Spinae Plane Block
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kalça cerrahisi geçiren yetişkin hastalarda Fasya İliaka Kompartman Bloğu (FİKB) ve Sakral Erektor Spina Plane bloğu (S-ESPB) yöntemlerinin postoperatif ağrı, opioid tüketimini ve kurtarma analjezisiihtiyacını retrospektif olarak değerlendirerek kullanılan iki blok arasındaki farklılıkları görmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza FİKB (Grup F) uygulanmış 25 hasta ve S-ESPB (Grup S) uygulanmış 25 hasta dahil edilmiştir. Bloklar ile ilgili çeşitli veriler ve hastanın hastanede kalış süresi hasta dosyalarından tarandı. Hasta dosyalarından demografik verileri, intraoperatif ve/veya postoperatif; vital bulgular, 2., 4., 6., 12., 24., saatlerdeki sayısal derecelendirme skalası (NRS) skoru, hasta kontrollü analjezi (HKA) ile ilgili veriler tarandı ve kaydedildi. Komplikasyonlar intraoperatif ve postoperatif olarak tarandı. Bulgular: Grup F ve Grup S arasında demografik veriler, herhangi bir saatteki NRS skoru, fentanil tüketimi, HKA talep sayısı kurtarma analjezisiihtiyacı ve yan etki açısından istatiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Grup S'de grup içinde 24.saatteki NRS skoru diğer saatlerle, Grup F'de grup içinde 24.saatteki NRS skoru, her iki grupta saatler arttıkça fentanil tüketiminin artışı açısından istatistiksel anlamlı bir fark saptandı (p<0,05). Sonuç: Bulgularımız, her iki blok tekniğinin de postoperatif ilk 24 saat içerisinde benzer düzeyde etkili analjezi sağladığını, ağrı skorları, opioid tüketimi, HKA talep sayıları ve komplikasyon oranları açısından anlamlı fark oluşturmadığını göstermiştir. Sonuç olarak, S-ESPB' nin literatürde yeni tanımlanan bir blok olmasına rağmen analjezik etkinliği akımından FİKB' ye alternatif olabilecek güvenilir bir yöntem olduğu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to retrospectively evaluate postoperative pain, opioid consumption, and the need for additional analgesia in adult patients undergoing hip surgery who received Fascia Iliaca Compartment Block (FICB) or Sacral Erector Spinae Plane Block (S-ESPB), in order to identify differences between the two techniques. Materials and Methods: The study included 25 patients who received FICB (Group F) and 25 patients who received S-ESPB (Group S). Various block-related data and hospital length of stay were obtained from patient records. Demographic data, intraoperative and/or postoperative vital signs, numerical rating scale (NRS) scores at the 2nd, 4th, 6th, 12th, and 24th hours, and patient-controlled analgesia (PCA) parameters were reviewed and recorded. Intraoperative and postoperative complications were also evaluated. Results: There were no statistically significant differences between Group F and Group S regarding demographic data, NRS scores at any time point, fentanyl consumption, PCA demand count, additional analgesia requirement, or side effects (p>0.05). Within-group analysis showed a statistically significant difference in the 24-hour NRS score compared to earlier time points in both groups, and a significant increase in fentanyl consumption as the postoperative hours progressed (p<0.05). Discussion and Conclusion: Our findings indicate that both block techniques provide similarly effective analgesia within the first 24 postoperative hours and don't differ significantly in terms of pain scores, opioid consumption, PCA demand counts, or complication rates. In conclusion, despite being relatively new in the literature, S-ESPB appears to be a reliable technique and may serve as an alternative to FICB in terms of analgesic efficacy.