2012 – 2023 yılları arasında yapı işlerinde meydana gelen iş kazalarının iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of work accidents that occurred in construction works between 2012 and 2023 in terms of occupational health and safety
  1. Tez No: 979984
  2. Yazar: NURULLAH BORA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL ALTUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Yapı İşleri, İş Kazaları, Risk Analizi, Occupational Health and Safety, Construction Works, Work Accidents, Risk Analysis, Constructional works, Occupational accidents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada çeşitli yapı işleri faaliyetinde bulunan bir firma çalışanlarının 2012 – 2023 yılları arasında karşılaştıkları iş kazalarının iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, firma kayıtlarına iş kazası olarak kaydedilen ve yaklaşık on yıllık süreyi kapsayan (2012 - 2023) veriler üzerinden meta-analiz yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Firmadan elde edilen verilerin SPSS 2025 programı ile istatistiksel olarak analizleri yapılmıştır. Yapılan analiz sürecinde çalışanların karşılaştıkları iş kazaları sonucunda vücut uzuvlarında meydana gelen yaralanmalar ve bu yaralanmaların frekansları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda 2012 – 2023 yılları arasındaki çalışanların vücut bütünlüğünü etkileyen toplam 6366 iş kazası tespit edilmiştir. Yaşanan iş kazalarının 2017 yılında (%11.57 – 806 iş kazası) en yüksek seviyeye ulaştığı tespit edilmiştir. Yaşanan iş kazaları arasında en çok genel vücut yaralanmalarına yol açan iş kazalarının olduğu saptandı. Sonuç olarak işçi ve işveren eğitiminden, iş ekipmanlarında kullanılan teknolojiye, yasal düzenlemelerden yapılan denetimlere kadar çeşitli alanlarda alınacak önlemler kazaların en az seviyeye düşürülmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the occupational accidents encountered by employees of a company engaged in various construction activities between 2012 and 2023 in terms of occupational health and safety. The meta-analysis method was used for the work accidents recorded in the company records and covering a period of approximately ten years (2012 - 2023). The data obtained from the company was statistically analyzed with the SPSS 2025 program. In the analysis process, injuries to body parts and the frequencies of these injuries were determined as a result of occupational accidents encountered by employees. As a result of the study, a total of 6366 occupational accidents affecting the body integrity of employees between 2012 and 2023 were identified. It was determined that the occupational accidents experienced reached their highest level in 2017 (11.57% - 806 occupational accidents). It was determined that the occupational accidents that caused general body injuries were the most common among the occupational accidents experienced. As a result, measures taken in various areas, from worker and employer training to the technology used in work equipment, from legal regulations to inspections, will help reduce accidents to a minimum level.