İzole koroner arter bypass greftleme (CABG) operasyonu geçiren hastalarda kısa kross klemp süreli on-pump CABG ile off-pump CABG'nin postoperatif morbidite ve mortalite açısından kıyaslanması
Comparison of short cross clamp on-pump CABG and off-pump CABG in terms of postoperative morbidity and mortality in patients undergoing isolated coronary artery bypass grafting
- Tez No: 979991
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT MERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Cardiology, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aortik klemp, Kardiyopulmoner bypass, Koroner arter bypass, Off-pump cerrahi, Aortic clamp, Cardiopulmonary bypass, Coronary artery bypass, off-pump
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Kardiyoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, izole koroner arter bypass greftleme (CABG) operasyonlarında kısa kross klemp süreli on-pump tekniğin, off-pump cerrahi ile erken dönem sonuçlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Kardiyopulmoner bypass (KPB) süresinin kısaltılmasının postoperatif komplikasyonlar ve majör advers kardiyovasküler olaylar (MACCE) üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 1362 adet izole CABG operasyonu geçiren hasta retrospektif olarak incelenmiştir. On-pump grubunda kross klemp süresi için ROC analizi uygulanmış, kardiyak komplikasyonlar ve MACCE parametreleri üzerinden iki eşik değer (81 ve 108 dakika) belirlenmiştir. Kısa kross klemp süreli grup, off-pump hastalarla demografik, perioperatif ve postoperatif veriler açısından karşılaştırılmıştır. Sürekli değişkenler Student-t veya Mann-Whitney U, kategorik değişkenler ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Off-pump grupta MACCE (%7,9 vs %18,0; p=0,046), kardiyak (%14,9 vs %31,6; p=0,012) ve pulmoner komplikasyonlar (%5,9 vs %26,3; p=0,008) anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. Yoğun bakım (1,9±1,1 vs 2,8±1,4 gün; p=0,001) ve hastane yatış süreleri (5,3±1,8 vs 6,5±1,9 gün; p=0,002) de off-pump lehine kısadır. Renal (%5,3 vs %8,8; p=0,41) ve nörolojik komplikasyonlar ile mortalite oranları arasında anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: Kısa kross klemp süreli on-pump CABG, cerrahi görüş ve greftleme kalitesi açısından avantaj sağlasa da off-pump teknik, erken dönemde daha düşük komplikasyon oranları sunmaktadır. KPB süresinin kısaltılması olası zararlı etkileri azaltabilir; ancak off-pump cerrahi erken dönem morbidite açısından daha koruyucu görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the early outcomes of short cross-clamp on- pump coronary artery bypass grafting (CABG) with those of off-pump surgery. The effect of shortening cardiopulmonary bypass (CPB) duration on postoperative complications and major adverse cardiovascular events (MACCE) was investigated. Material and Method: A total of 1,362 patients who underwent isolated coronary artery bypass grafting (CABG) were retrospectively analyzed. In the on- pump group, receiver operating characteristic (ROC) analysis was performed to determine cross-clamp duration thresholds based on cardiac complications and major adverse cardiovascular events (MACCE), identifying two cutoff values of 81 and 108 minutes. The short cross-clamp on-pump group was compared with off-pump patients in terms of demographic, perioperative, and postoperative variables. Continuous variables were analyzed using the Student's t-test or Mann–Whitney U test, and categorical variables were analyzed using the chi-square test. Results: The off-pump group had significantly lower rates of MACCE (7.9% vs. 18.0%, p=0.046), cardiac (14.9% vs. 31.6%, p=0.012), and pulmonary complications (5.9% vs. 26.3%, p=0.008). Intensive care (1.9±1.1 vs. 2.8±1.4 days, p=0.001) and hospital stay (5.3±1.8 vs. 6.5±1.9 days, p=0.002) were also shorter in the off-pump group. No significant differences were found in renal (5.3% vs. 8.8%, p=0.41), neurological complications, or mortality rates (p>0.05). Conclusion: Although short cross-clamp on-pump CABG provides better surgical exposure and graft quality, the off-pump technique is associated with lower early complication rates. Optimization of CPB duration may reduce adverse effects; however, off-pump surgery appears more protective in terms of early morbidity.