Institutional quality, financial stability, and the achievement of the sustainable development goals 1, 2, and 3 in Sub-Saharan Africa
Sahra Altı Afrika'da kurumsal kalite, finansal istikrar ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri 1, 2 ve 3'e ulaşılması
- Tez No: 980001
- Danışmanlar: Assist. Prof. ASAD UL ISLAM KHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal İstikrar, Gıda Güvenliği, Kurumsal Kalite, Refah, Sahra Altı Afrika, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Yoksulluk
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu tez, SSA'da kurumsal kalite, finansal istikrar ve SKH 1 (Yoksulluğun Ortadan Kaldırılması), 2 (Açlığın Ortadan Kaldırılması) ve 3 (Sağlık ve Refah) arasındaki ilişkiyi inceleyen üç ampirik bölümden (bölüm 3-5) oluşmaktadır. İkinci bölümde kurumsal kalite ve finansal istikrar teorileri incelenmiş ve kurumların nasıl etkili (tamamlayıcı ve birbirini destekleyici) veya zayıf (ikame edici ve rekabetçi) hale geldiği vurgulanmıştır. Tezde, 2002-2021 yılları arasında 23 ila 28 SSA ülkesinden elde edilen panel verileri kullanılmıştır. Üçüncü bölüm, kurumsal kalite ve finansal istikrarın refah (SKH 3) üzerindeki etkisini sorgularken, yoksulluk ve gıda güvensizliğinin rollerini de incelemektedir. Yaşam Kalitesi (QoL) teorisini kullanarak, bu bölüm kişisel özgürlük, ekonomik özgürlük ve yaşam beklentisi verilerini içeren kapsamlı bir refah endeksi oluşturmaktadır. Analiz, kurumsal kalite, finansal istikrar, gıda güvenliği ve çevresel kalitenin insanların refahına olumlu katkı sağladığını, yoksulluk ve enflasyonun ise refah üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Dördüncü bölüm, kurumsal kalite ve finansal istikrarın SKH 1'in (Yoksulluğun Ortadan Kaldırılması) gerçekleştirilmesine doğrudan etkisini değerlendiriyor ve açlık, refah ve sömürge mirasının rolünü açıklıyor. Bulgular, güçlü kurumlar ve istikrarlı bir finansal sistemin bölgedeki yoksulluğun azaltılmasında kilit faktörler olduğunu ve sömürge mirasının etkisinin İngilizce konuşulan ülkelere kıyasla Fransızca konuşulan ülkelerde daha belirgin olduğunu göstermektedir. Ayrıca, refahın artmasının yoksulluğu azalttığı görülürken, açlık yoksulluğu sürekli olarak artırmaktadır. Beşinci bölümde, kurumsal kalite, finansal istikrar, yoksulluk ve refahın gıda güvenliği (SKH2) ve boyutları olan erişilebilirlik, satın alınabilirlik, kalite ve sürdürülebilirlik üzerindeki karmaşık etkileşimi incelenmektedir. Bulgular, gıda güvenliğinin sağlanmasında kurumsal kalitenin temel rolünü vurgulamaktadır. Araştırma ayrıca, finansal istikrarın özellikle gıdanın satın alınabilirliğini ve sürdürülebilirliğini iyileştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu tez, SSA ülkelerinin SDG 1, 2 ve 3'e ulaşabilmesi için başlangıç noktasının kurumsal kalite ve finansal sistemlerin güçlendirilmesine odaklanmak olması gerektiğine dair güçlü kanıtlara dayalı argümanlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is made up of three empirical chapters that examine the relationship between institutional quality, financial stability, and SDGs 1 (No Poverty), 2 (Zero Hunger), and 3 (Good Health and Well-being) in SSA. Chapter 2 reviewed institutional quality and financial stability theories and emphasized how institutions become effective (complementary and mutually supportive) or weak (substitutive and competitive). The thesis employed panel data from 23 to 28 SSA countries from 2002 to 2021. Chapter three interrogates the influence of institutional quality and financial stability on well-being (SDG 3), while also exploring the roles of poverty and food insecurity. Using the Quality of Life (QoL) theory, this chapter constructs a comprehensive well-being index with personal freedom, economic freedom, and life expectancy data. The analysis reveals that institutional quality, financial stability, food security, and environmental quality all positively contribute to people's well-being, while poverty and inflation have a detrimental impact on well-being. Chapter four assesses the direct impact of institutional quality and financial stability on achieving SDG 1 (No Poverty) and accounts for the role of hunger, well-being, and colonial legacies. The findings indicate that strong institutions and a stable financial system are key drivers in reducing poverty across the region and that the impact of the colonial footprint is more pronounced in French-speaking countries compared to their English-speaking counterparts. Furthermore, while improved well-being is shown to reduce poverty, hunger consistently increases it. Chapter five examines the intricate interplay of institutional quality, financial stability, poverty, and well-being on food security (SDG2) and its dimensions: availability, affordability, quality, and sustainability. The findings underscore the essential role of institutional quality in ensuring food security. The research also highlights that financial stability specifically improves food affordability and sustainability. This thesis provides strong evidence-based arguments that for SSA countries to achieve SDGs 1, 2, and 3, the starting point must be a concerted focus on strengthening institutional quality and financial systems.