Çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇYS) riskleri ve firma performansı ilişkisi: BIST sürdürülebilirlik endeksi üzerine bir uygulama
The relationship between environmental, social and governance (ESG) risks and firm performance: Evidence from BIST sustainability index
  1. Tez No: 980002
  2. Yazar: ŞEVVAL GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KUTLU FURTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal sürdürülebilirlik, Corporate sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilirlik kavramı günümüz ekonomisinde uzun vadeli rekabet avantajı sağlaması nedeniyle işletmeler tarafından bir ilke haline gelmiştir. Sürdürülebilirlik kriterlerinin analitik açıdan değerlendirilmesi ÇSY risk skoru kavramını ortaya çıkarmıştır. Organizasyonların bulunduğu çevre ve finansal ilişkilerinde tercih sebebi kriteri haline gelen ÇSY risk skoru, yatırımcı ve paydaş güveni konusunda önemli rol oynamaktadır. Firmalar tarafından sürdürülebilir odaklı gelişim hedefleri, ÇSY risk yönetimi açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışma, ÇSY risk skorları ile firma performansı arasındaki ilişkiyi analiz etmektedir. Araştırmanın genel kapsamı BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan ve sürdürülebilirlik raporlarında ÇSY risk skoruna yer veren 44 şirketin 2019-2024 yılları arasındaki verilerinden oluşmaktadır. Araştırmada panel veri analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, ÇSY risk skorunun firma performansı açısından düşük oranda anlamlı açıklayıcılığa sahip olduğunu göstermektedir. Değişkenler incelendiğinde özellikle firmaların yatırımcılarla olan ilişkilerinde ÇSY risk skorunun önemi görülmektedir. Ayrıca finansal açıdan büyük ölçekli firmalarfaaliyetlerini daha sürdürülebilir hale getirebilmek için yatırımlarını daha efektif kullanma eğilimdedirler. Düşük ÇSY risk skoruna sahip firmaların yüksek karlılık eğiliminde olduğu ve uzun vadeli sürdürülebilirlik açısından etkili olduğu sonuçlar arasındadır. Çalışmanın sonuçlarının firma ve yatırımcı hedefleri için yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability has become a principle for businesses due to its long term competitive advantage in today's economy. The analytical evaluation of sustainability criteria has led to the concept of ESG risk score. ESG risk score, which has become a preferred criterion in the environmental and financial relations of organizations, plays an important role in investor and stakeholder trust. Sustainable development goals by companies are of critical importance in terms of ESG risk management. This study analyzes the relationship between ESG risk scores and firm performance. The general scope of the research consists of the data of 44 companies included in the BIST Sustainability Index and including ESG risk scores in their sustainability reports between the years 2019-2024. Panel data analysis was used in the research. The analysis results show that ESG risk score has a low level of significant explanatory power in terms of firm performance. When the variables are examined, the importance of ESG risk score is seen especially in the relations of companies with investors. In addition, large-scale companies tend to use their investments more effectively in order to make their activities more sustainable in financial terms. It is among the results that companies with low ESG risk scores tend to be highly profitable and effective in terms of long-term sustainability. It is thought that the results of the study will be guiding for company and investor goals.